РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира
архіпастирям, пастирям, чернецтву
і всім вірним чадам Української Православної Церкви

“Христос — у плоті. З трепетом і радістю звеселіться!
З трепетом — з причини гріха, 
з радістю — з причини надії!” 
(Свт. Григорій Богослов)


Возлюблені у Господі архіпастирі, високоповажні пастирі, 
чесне у Христі чернецтво, боголюбні миряни — брати й сестри!


Минуло більше ніж 2000 років відтоді, як звершилося Різдво Христове, але Свята Церква не припиняє благовістити людству про прихід у світ Спасителя!

З народженням Христа у плоті від Діви Марії людське єство в Особі Сина Божого з’єдналося з єством Божественним. Христос став Родоначальником оновленого благодаттю людства — Новим Адамом і Відновлювачем первісного благодатного стану, притаманного людській природі до гріхопадіння.

На відміну від Єви, яка через непослух прилучилася до смерті й була вигнана з раю, Пресвята Богородиця через послух волі Божій ввела у світ Христа, Який є Життям і Світлом світові. Її утроба стала мисленим раєм, у якому розквітло Древо Життя — Христос.

У своїх натхненних гімнах Різдву Христовому Свята Церква благовістить: “Віфлеєм відкрив Едем. Прийдіть, подивимось, ми знайшли таємничу їжу, прийдіть, отримаємо з печери істинно райське!” (ікос канону на Різдво Христове).

Пришестя Христа у світ було відкрите небагатьом: лише кільком простим пастухам і царственим волхвам. У переповненому людьми Віфлеємі, який є образом цього суєтного світу, не знайшлося гідного місця для Месії. Світ не впізнав свого Спасителя. Перед Істинним Христом, Який приніс на землю Божественну правду, мир і любов, Віфлеєм зачинив міські ворота і двері своїх будинків. Богонемовляті дали притулок печера і ясла, які є образом наших душ і сердець.

2010 рік від Різдва Христового, як і всі попередні, був роком невичерпної милості Божої до людей і Церкви Христової. Для нашої Церкви цей рік став роком початку будівництва Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового та Духовно-просвітницького центру Української Православної Церкви. Закликаємо всіх, хто небайдужий до цієї спільної справи, всіма вашими талантами послужити йому, стати його співучасниками і прославити Бога і Святу Церкву.

Минулого року ми були облагодіяні від Богонемовляти Христа і Його Пречистої Матері відвіданням Віфлеємської ікони Богородиці з міста Різдва Христового, святині руського зарубіжжя ікони Божої Матері “Курської-Корінної”, а також дорогої серцю кожного християнина чудотворної ікони “Умілєніє”, пов’язаної з іменем відомого подвижника та угодника Божого преподобного Серафима, Саровського чудотворця.

Свідченням невичерпної святості та благодатного життя в нашій Церкві стало і прославлення в лику святих новоявлених угодників Божих.

З духовною радістю зазначаємо, що новообраний Президент України своє служіння державі розпочав з молитви і благословення у стінах Святої Києво-Печерської Лаври. Віримо, що такий добрий початок сприятиме розвитку церковно-державних відносин на благо народу України, що буде підтверджено добрими справами, відродженням благочестивих традицій і підвищенням рівня суспільної моралі.

Українська Православна Церква активно розвиває просвітницьку та місіонерську діяльність, приділяє багато уваги культурному і соціальному служінню, виховує молодь згідно з традиціями Православної Церкви і рідної Вітчизни, приносячи всі свої труди в дар Новонародженому Христу.

Тож будемо молитися Богонемовляті Іісусу, щоб дух Його святої любові оселився в наших серцях, знову і знову відроджуючи їх для нового благодатного життя. Нехай наші серця будуть яслами, готовими прийняти Христа, а наші добрі справи — дорогоцінними дарами, які ми завжди готові принести Йому. І нехай у ці різдвяні дні відчують нашу любов і отримають нашу допомогу всі, хто цього потребує. Нехай ця любов і добродіяння зцілять рани образ і розділень, принесуть людям радість і порозуміння. І нехай щодалі сильніше звучить благовістя ангельського хору: “Слава в вишніх Богу і на землі — мир, в людях — благовоління!”.

Сердечно вітаючи всіх вас, улюблені брати і сестри, з благословенним святом Різдва Христового та Новоліттям, прикликаю на вас благословення й щедрі милості Народженого від Приснодіви Марії Богонемовляти Христа!

Різдво Христове
2010 р.
м. Київ

†Володимир, 
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви
Джерело: Orthodox.org.ua

Теги: