21 грудня 2010 року на ім’я Митрополита Володимира надійшла резолюція Міністерства освіти і науки України щодо науково-методичної експертизи рукопису програми духовно-морального курсу для учнів 1-11 класів «Біблійна історія та християнська етика» (авторський колектив: керівник архиєпископ Полтавський і Миргородський Филип). Вперше від редакції Української Православної Церкви навчальна програма отримала гриф «рекомендовано» Міністерством освіти і науки України. Про це повідомляє РІСУ з посиланням на Православіє в Україні.

У спеціальному коментарі секретар Місіонерського відділу при Синоді УПЦ Ірина Ковальчук пояснила, як впроваджуватиметься духовно-моральний курс у загальноосвітніх навчальних закладах України.

За її словами, «Біблійна історія та християнська етика»  має низку переваг порівняно з попередніми програмами загального курсу християнської етики, розробленого Острозькою академією, де, як стверджує Ірина Ковальчук, Біблійна історія подається з позиції католицької, греко-католицької, протестантської Церков ― без прив’язки до певного методичного висвітлення.

«Наш курс ортодоксальний і в ньому подається превентивне виховання дитини. А епізоди біблійної історії ми прив’язуємо до нашого часу. Тобто, ми робимо все для того, щоб програма відповідала вченню Православної Церкви, і була профілактична, як ми кажемо життєстверджуюча. Щоб молода людина, в тих умовах, у яких опинилася українська держава зараз, відчувала, що Господь поруч із нею, і якщо вона живе по Божих заповідях, то здолає всі негаразди. Програма отримала гарні відгуки. Міністр освіти Дмитро Табачник брав особисто участь у затверджені програми. Маємо надію, що вона стане навчальним курсом загальноукраїнського рівня ― за вибором батьків «Біблійна історія та християнська етика» може офіційно викладатися для учнів 1-11 класів у всіх регіонах», – сказала про нову навчальну програму УПЦ Ірина Ковальчук.

Теги: