УПЦ канонізувала засновника монастиря у ФеофаніїУ неділю, 20 лютого,  митрополит Володимир очолив урочистості з нагоди причислення до лику святих місцевошанованих святих Київської єпархії ігумена Воніфатія (Виноградського) (+27. 12. 1871 р. ст.ст.), які відбулися у Свято-Пантелеімонівському монастирі міста Києва (Феофанія), повідомляє сайт УПЦ.

Рішення про це було прийняте на засіданні Священного Синоду УПЦ від 23 грудня 2010 року.

За богослужінням  відбулося урочисте прославлення у лику святих засновника Свято-Пантелеімонівської обителі ігумена Воніфатія (Виноградського). Спершу єпископ Івано-Франківський і Коломийський Паетелеімон зачитав рішення Священного Синоду про  внесення ігумена Воніфатія у святці Церкви, а архієпископ Вишгородський Павел -  життєпис святого. Далі на середину храму було винесено іконописне зображення преподобного Воніфатія, яким Первосвятитель благословив усіх присутніх.

Ігумен Воніфатій (Виноградський) народився у 1785 році у Херсонській губернії. Навчався в сільському училищі, потім брав участь у веденні батьківського господарства, незабаром був узятий на військову службу, брав участь у походах 1812 і наступних років. Залишивши військову службу він деякий час вів з дружиною своє селянське господарство, але потім віддав половину майна дружині, а іншу на церкву і бідним і вирушив до Києва в надії вступити в монастир.

Найняв приміщення під Андріївською церквою і влаштував там странноприїмниці. У 1854 році пострижений у ченці, у 1856 році  висвячений в ієродиякона.  У 1861 році призначений будівничим скиту Феофанії (нині Свято-Пантелеімонівський монастир), що належав Свято-Михайлівському монастирю. У 1868 возведений у сан ігумена. Відійшов до Господа у 1871 році.

Покійний старець залишив про себе і речову пам'ять. Він зібрав значні кошти на оновлення храму поблизу місця своєї батьківщини, а  згодом, у Свято-Михайлівському монастирі, вибудував новий готель з церквою. У Феофанії на зібрані пожертви ігумен Воніфатій відновив церкву, архієрейський будинок, побудував дві готелі, нову кам'яну церкву, дзвіницю та огорожу.

Пам’ять преподобного Вотіфатія звершуватиметься 9 січня за новим стилем.

Теги: