Прем'єра поеми "Тарас" про життя Тараса Шевченка відбулася 9 березня у Черкасах у драматичному театрі, повідомляє черкаський Прес-центр.

За словами режисера вистави Сергія Проскурні, черкащани побачили одну із чотирьох частин тетралогії. Цьогоріч на сцені відтворили останні дні Кобзаря. Проект був створений за підтримки мера Черкас Сергія Одарича та спонсорів без жодної державної копійки.

– До Шевченківських днів щороку має бути створено по одній виставі, а в 2014 році театр дасть життя усім частинам тетралогії Богдана Стельмаха "Тарас", і це буде справжнє мультимедійне видовище, – зазначив Проскурня. – Вистава переросте у фестиваль. Нинішня – пілотний проект, ескіз.

Головну роль у цьогорічному спектаклі зіграв заслужений артист України Петро Панчук. Актор протягом майже двогодинного дійства не сходив зі сцени. Оскільки підготовка до вистави тривала рекордно короткий період, то за два тижні Панчуку довелось вивчити близько 70 сторінок віршованого тексту.

– На роль нашого генія налаштовувався у Божому храмі, а також багато читав про Тараса. Дивуюсь, як він мені ще не снився, – говорить пан Петро. – Намагався дуже мало розмовляти: лише на репетиціях. Навіть з рідними рідко спілкувався, щоб голос не сів.

З ініціативи мера міста та режисера вистави, на прем'єру запросили молодшу команду "Черкаських Мавп". Як виявилось, понад 80 баскетболістів жодного разу не були в театрі, тому для них це був дебют. Юних спортсменів активно залучатимуть до культурних і мистецьких подій Черкас.

Теги: