16 березня в Міністерстві культури України відбулося перше засідання Робочої групи з підготовки законопроектів у сфері свободи совісті, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Головував на засіданні Перший заступник Міністра культури Юрій Богуцький, на якого покладено обов’язки керівника Робочої групи.

У нараді взяли участь повноважні представники Мінкультури, Державного комітету України у справах національностей та релігій, члени Секретаріату Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, експерти Інституту релігійної свободи.
 
Під час засідання обговорювалися питання подальшого вдосконалення нормативно-правової бази у сфері державно-конфесійних відносин. Зокрема, мова йшла про нову редакцію Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» і про проект Закону України «Про повернення культових будівель релігійним організаціям».
 
Представники Церков озвучили принципові пропозиції відносно підходів роботи над згаданими законодавчими змінами.

Протоієрей УГКЦ о. Олекса Петрів зауважив, що повернення церковного майна, яке Україна взяла на себе як зобов’язання перед Радою Європи, не повинно обмежуватись лише культовими будівлями.

Він зауважив, що мова не йде про повернення Церквам земель чи лісних угідь, які раніше їм належали. Однак, за його словами, законопроект оминає питання повернення Церквам предметів релігійного вжитку та не пропонує жодних компенсаційних механізмів, в тому числі щодо культових споруд, які по різним причинам фактично не можуть бути повернуті своїм історичним власникам.

Зі свого боку секретар Священного Синоду УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря) наголосив на тому, що в нинішніх суспільно-політичних умовах є передчасною робота над новою редакцією Закону про свободу совісті. Він нагадав, що Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій вже неодноразово закликала керівництво держави зняти це питання з порядку денного.

Єпископ озвучив головне побоювання конфесій, яке полягає у тому, що у парламентських кабінетах під час законотворчого процесу може бути видозмінений навіть найкращий законопроект, що несе ризик погіршення стану релігійної свободи в Україні.

Після обговорення члени Робочої групи домовились до наступного засідання підготувати своє бачення та пропозиції щодо розвитку законодавства у сфері державно-конфесійних відносин.

Крім цього, Юрій Богуцький доручив представникам Держкомнацрелігій підготувати для членів Робочої групи інформацію про суть зобов’язань України перед Радою Європи у сфері свободи віросповідання.

Нагадаємо, що Робочу групу по опрацюванню питань, пов’язаних із удосконаленням нормативно-правової бази у сфері свободи совісті, створено за результатами зустрічі представників влади з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, яка відбулася 17 лютого цього року під головуванням Міністра культури Михайла Кулиняка.

Теги: