20 березня 2011 року до Львівського єпархіального управління УПЦ КП надійшла інформація про те, що Свято-Миколаївська парафія селища Великий Любінь Городоцького деканату на чолі з протоієреєм Андрієм Сідляром, зятем протоієрея Созонта Чобича (який нещодавно перейшов до УАПЦ) перейшла з УПЦ Київського Патріархату до УАПЦ під зверхність єпископа Львівського і Самбірського Іоана Швеця (родича прот. Чобича), повідомляє сайт УПЦ КП.

Після проведення митрополитом УПЦ КП Димитрієм зустрічі у храмі з парафіянами з’ясувалося, що дійсно у неділю, 20 березня 2011 року, настоятель парафії отець Андрій Сідляр оголосив парафіянам про свій намір перейти з УПЦ Київського Патріархату до УАПЦ, пояснив це тим, що нібито УПЦ Київського Патріархату незабаром буде ліквідовано і треба «заховатися» в УАПЦ. При цьому зважаючи на родинні зв’язки о. Андрій Сідляр перейшов не під зверхність архієпископа Львівського УАПЦ Макарія Мелетича, а до свого ще одного родича «єпископа Івана Швеця», який називає себе «владикою Львівським і Самбірським», пише сайт УПЦ КП.

Селищною владою було прийнято рішення цей конфлікт втихомирити опитуванням усіх православних любінчан: до якої Церкви вони бажають належати. Судячи з попередніх даних, пише сайт Київського Патріархату, більшість жителів В. Любеня бажають й далі належати до УПЦ КП.

Священик Андрій Сідляр заборонений УПЦ КП у священнослужінні до принесення покаяння. Львівське єпархіальне управління УПЦ КП також висловило протест проти реєстрації статуту нової громади УАПЦ, яка незаконно претендує на храм, що юридично належить парафії Киівського Патріархату.

Крім того, 24 березня в с. Пшеничне (колишня Агростанція) Васильківського району Київської області священнослужителіи Московського Патріархату викопали встановлений на місці будівництва храму громадою Київського Патріархату хрест і поділи його в невідомому напрямку. Натомість поруч ними було встановлено власний хрест, біля якого було вкопано й столик, який раніше знаходився біля хреста, встановленого Київським Патріархатом.

За словами благочинного Васильківського району УПЦ КП о. Омеляна Білика, хрест у с. Пшеничне був освячений 13 років тому. З того часу біля нього настоятель парафії (за сумісництвом) регулярно звершував богослужіння, чотири рази на рік – Божественну літургію. Тому вчинок священиків УПЦ МП отець Омелян розцінює як свідоме розпалювання релігійної ворожнечі, провокування конфлікту, а також як святотатство і привласнення майна (хреста і стола) громади Київського Патріархату.

«Громадою і мною, як благочинним, подані скарги у прокуратуру та до райдержадміністрації» – повідомив о.Омелян. Ці події він розцінює як порушення з боку Московського Патріархату раніше досягнутих домовленостей щодо вирішення всіх конфліктних ситуацій мирно і в рамках закону.

Священослужитель додав, що у с. Гребінки з наказу депутата Тетяни Засухи раніше було розібрано фундаменти розпочатого будівництва храму УПЦ КП. Але й тепер віруючим Київського Патріархату перешкоджають молитися біля освяченого на цьому місці хреста – хоча в селі є два храми УПЦ МП, старий (в хаті) та збудований Засухою новий.

Також священик повідомив про конфлікт з УПЦ МП у с. Гвоздів, де за останні місяці відбулося чотири спроби заволодіти незавершеною будівлею храму Київського Патріархату.

На 25 березня у Васильківській РДА призначено зустріч представників обох Церков та місцевої влади для розв’язання конфліктів, що виникли у районі.

Теги: