Андріївська церква зникне за хмарочосами Проект реставрації  Андріївського узвозу, запропонований чиновниками КМДА, передбачає зведення 6 нових будівель, які зруйнують панораму Андріївської церкви, вважає депутат Київради Олександр Бригинець.

Останній з варіантів "Концепції реставрації та ремонту забудови, реконструкції інженерних мереж та благоустрою території Андріївського узвозу у Подільському районі Києва" змусив Консультативну раду охорони культурної спадщини його розкритикувати, повідомив депутат.

Експерти одностайно виступили проти будь-якого нового будівництва на Андріївському узвозі, в тому числі і на тих ділянках, які вже виділені владою під будівництво.

- Я шокований пропозиціями щодо так званого благоустрою Андріївського узвозу, - заявив Бригинець. - Витвір Растреллі перлина узвозу - Андріївська церква - зникне! Тобто, за новобудовами церква перестане домінувати, як свого часу зникла домінація Лаврської дзвіниці через те, що простір схилів обліпили хмарочоси. В голові не вкладається! У Москві панораму Кремля захищають на законодавчому рівні, а в нас нашу гордість ховають за потворними висотками. Цю невеличку пішохідну вуличку столиці, яка сягає всього 720 метрів намагаються перетворити у золоту жилу забудовників.

Зараз основна проблема Андріївського узвозу полягає в тому, що вулиця до цих пір не визнана Міністерством культури пам'яткою містобудування, хоча Головне управління охорони пам'яток давно подало заявку на щодо цього у Міністерство культури, пише Відлуння віків.

Теги: