17  квітня у Києві в лютеранській  церкві св.. Катерини (вул.. Лютеранська, 22) відкриється виставка сучасних ікон сімейної іконописної майстерні «Небо на землі» (м. Миколаїв). Виставка має назву «Євангеліє – шлях до Бога». 

На виставці будуть представлені сучасні ікони із творчого доробку майстрів із Миколаєва. Відвідувачі побачать близько 30 робіт. До експозиції увійшли ікони, виконані в різних техніках, зокрема, авторські інтерпретації прийомів українських та зарубіжних іконописних шкіл, сучасна творча ікона.

Виставка присвячена Євангельській іконі -  іконі, що зображує сюжети Євангелія: притчі; події, що нині святкує церква (двонадесяті свята); сюжети з життя Христа. Святі отці називають ікону Євангелієм у фарбах. Євангельська ікона зображує те, що ми бачили – земне життя Ісуса Христа ,те, що ми чули – притчі, якими Христос навчає нас.

Ідейним центром експозиції є ікона Благовіщеня – Архангел Гавриїл сповіщає Діву Марію про воплочення Спасителя. З Благовіщеня починаються події Євангелія – Благої Звістки – завдяки яким через Пасху Христос дарував спасіння людству. Син Божий  - Образ Бога невидимого – явився на землі у видимому боголюдському образі, став описуваним та зображуваним. Боговоплочення поклало початок  іконі та іконописанню.

Особливе місце на виставці посідають ікони, що зображують притчі, які оповідав Христос. На іконі «Притча про милосердного самарянина» всі події відбуваються одночасно, в одному просторі, поза виміром земного часу. Зображення притчі про багача та Лазаря  нагадує стрічку кінематографу. Слова «Рече Господь» неначе титри розпочинають оповідання. Далі кадри описують зміст  притчі. Завершальним титром є  «Амінь», що стверджує  істину промовлених слів Христа. Третя ікона – поетичне порівняння Христа з добрим пастирем, що несе на раменах кожного з нас – овечку, що заблукала.

Лютеранська церква – досить незвичне місце для православної ікони. Ікона – за словами богословів -  це невербальна, «невимовна» проповідь Євангелія, заповідей Христа. Євангеліє не має меж і кордонів. Тож ікона, як проповідь,  існує поза конфесійними суперечками. Ікона, як свідоцтво Боговоплочення, об’єднує нас у вірі, молитві, творчості. Вона несе любов.   

Церква св.. Катерини (вул.. Лютеранська, 22). 17 квітня, 12.00. 

Виставка триватиме до 17 травня. 

По додаткову інформацію звертайтесь до

Марії  Павелко

тел.:+38 (066)1559237

veselka_2003@ukr.net

www.pavel-ko.net

Теги: