Парафіяни Української Греко-Католицької церкви у місті Севастополі звернулися до Генеральної прокуратури України з приводу того, що влада міста виділила земельну ділянку для храму в такому місці, де з одного боку — пам’ятник (братська могила воїнів Приморської армії), що за законодавством має 15-метрову охоронну зону, з другого боку закінчується Камишовське шосе, на котрому саме в цьому місці запроектовано спорудити дорожню розв’язку, а посередині ділянки проходить кабель зв’язку Укртелекому, повідомляє День.

Релігійна громада УГКЦ Севастополя вважає це "знущанням над їхньою церквою", повідомляє газета. Більше того, нещодавно поряд із цією ділянкою влада виділила землю для храму УПЦ МП.

У 2002 році парафіяни УГКЦ у місті Севастополі на законних підставах отримали земельну ділянку 10 соток для будівництва храму. Але розташування цієї ділянки призвело до того, що з 10 на папері виділених соток для забудови придатні ледве чотири сотки. Парафіяни зауважують, що «ми витратили роки на збір технічних умов, проведення геолого-вишукувальних робіт, проектування, в результаті виявилось, що запроектований храм через межування та обтяження земельної ділянки на виділеному місці розташувати реально неможливо...»

Після цього віруючі звернулися до місцевої влади з проханням виділити додатково п’ять соток, щоб розташувати храм. Міськрада дала дозвіл на збір документів для відводу земельної ділянки в натурі. Парафіяни знову витрачають на це час, гроші але питання не потрапляє на сесію Міської ради.

У той же час відповідні комісії Севастопольської міської ради без проведення громадських слухань розглядають документи і погоджують для розгляду на сесії міської ради питання про відведення в цьому ж місці земельної ділянки, тільки в три рази більшої, і саме тієї на яку збирають документи віруючі УГКЦ, громаді УПЦ Московського Патріархату.

«Чи важко було тим, хто приймав це рішення, передбачити потенційну загрозу виникнення міжконфесійного конфлікту в майбутньому? — питають віряни. — Чи, може, саме цим рішенням хтось закладав можливість для потенційного міжконфесійного конфлікту?»

Священик горомади УГКЦ Микола Клич коментує:

— Звісно, ми робимо все можливе для того, щоб збудувати свій храм та освоїти земельну ділянку, виділену нашій церкві. Це наша давня мрія. Разом з тим слід сказати, що влада приймає інколи невмотивовані рішення. Дві церкви, враховуючи наші особливості, не можуть розташовуватись поряд, бо це викликає неспокій серед мирян. Особливо якщо завважити, що в тому, яка саме земля була виділена та як само це зроблено, явно простежується дискримінація стосовно вірян нашої церкви. Крім того, в прийнятих останніх рішеннях правники вбачають пряме порушення ряду законів, що також викликає сумніви у правомірності дій влади. Я думаю, що для забезпечення миру та злагоди між конфесіями в Севастополі влада мала би переглянути свої рішення, врахувати прохання мирян та вимоги законів.

Як повідомив голова Конгресу українців Севастополя Богдан Мороз, "жодна з українських церков: ні УПЦКП, ні УАПЦ, ані УГКЦ досі не мають своїх храмів у місті Севастополі".

Теги: