Прес-служба Переяслав-Хмельницької єпархії УПЦ КП поширила заяву, в якій висловлюється обурення з приводу дій представників УПЦ (МП), «які віднедавна стали активно претендувати на право розпорядження Вознесенським собором» Переяслава-Хмельницького, повідомляє РІСУ.

«І владі, і церковним діячам УПЦ (МП) добре відомо, що понад 15 років повернення Вознесенського собору для звершення богослужінь добивається громада УПЦ Київського Патріархату. Тому наполегливими спробами взяти цей храм під свій контроль представники УПЦ (МП) свідомо розпалюють міжконфесійний конфлікт, у який, вільно чи невільно, на боці Московського Патріархату втягуються і представники влади», - пишуть автори заяви.

Як наголошується в документі, інформація про відвідини Вознесенського собору Переяслава архієреями Московського Патріархату «у супроводі» високих посадових осіб влади, яку подавав 19 квітня офіційний сайт УПЦ (МП), підтверджує намагання представників цієї конфесії взяти під свій контроль ще й Вознесенський собор. «До цього їх, напевно, надихає приклад Михайлівського храму на території музею-заповідника «Переяслав», який був з допомогою тиску й силових методів відібраний у заповідника на користь Московського Патріархату. Маючи у Переяславі не один храм, нещодавно зі скандалом отримавши від держави Михайлівську церкву, вони свідомо розпалюють вогнище міжконфесійного конфлікту, - зазначається у заяві.

У соборі розміщено діораму «Битва за Дніпро», яка відтворює події форсування Дніпра восени 1943 року. За словами авторів документа, з початку 1990-х років громада Київського Патріархату добивається від влади рішення про відновлення у храмі богослужінь. Головною об’єктивною причиною, через яку влада досі відмовлялася це зробити, є неможливість перемістити з храму в інше місце згадану діораму. Однак рішенням Переяслав-Хмельницької міської ради від 21 серпня 1996 року визначено, що після перенесення діорами у новозбудоване приміщення музею Вознесенський собор рекомендовано передати Свято-Вознесенській громаді УПЦ Київського Патріархату.

«Вознесенська громада і Переяслав-Хмельницька єпархія рішучо протестують проти спроб передати Вознесенський собор Московському Патріархату і вживатимуть всіх законних засобів, включно з публічними протестами, для обстоювання своїх прав. Про позицію Київського Патріархату з цього питання відомо Президенту України, Міністерству культури та місцевій владі. На зустрічі 21 квітня 2011 р. глави держави з членами Всеукраїнської Ради Церков Віктор Федорович Янукович ще раз підкреслив відданість керівництва України принципу рівності усіх конфесій. Те, як розвиватимуться події у Переяславі-Хмельницькому, засвідчить, наскільки ці принципи реально поважаються на місцевому рівні», - зазначено в заяві.

Теги: