У Вінниці з 80 храмів релігійних конфесій пандуси є лише у чотирьохВ обласному центрі близько 80 храмів різних релігійних конфесій. Пандус є у молитовному домі євангельських християн-баптистів по вул. Максимовича. Із 36 православних храмів — лише у трьох, пише Газета.ua.

— Ніхто не зрозуміє, що таке для нас ці кілька сходинок перед храмом. Для молодих і здорових то 2 секунди. Для нас мука, — каже вінничанка 40-річна Ольга Шевчук. Вона інвалід першої групи, пересувається у візку.

Шевчук вірянка. Скаржиться, що у Вінниці при церквах немає пандусів.

— Щоби потрапити в храм, прошу, щоб люди занесли. У мого знайомого, хворого на ДЦП, 100-кілограмовий електричний візок. Плюс його вага. Уявляєте, яку силу треба мати, аби підняти. А в церкву більше ходять жінок та дітей. Тому доводиться вичікувати, коли будуть поруч сильні чоловіки. Доки заносять, завжди молюся. Прошу Бога, щоб ніхто не впав. Бо один неправильний рух, і це падіння принесе серйозні травми.

В обласному центрі близько 80 храмів різних релігійних конфесій. Пандус є у молитовному домі євангельських християн-баптистів по вул. Максимовича. Із 36 православних храмів — лише у трьох.

— 2009 року з кількома інвалідами зверталися до своїх священиків. Просили, щоби пандуси добудували. Відповіді були різні. У когось не було грошей, хтось вважав, що підйомник спотворить зовнішній вигляд храму, — зауважує Ольга. — На жаль, досі нічого не змінилося. Навіть у кінотеатрі "Мир" є пандус. Виходить, фільм подивитися інвалід може, а помолитися — ні.

Розповідає про пандус, який зробили при аптеці "Авіценна" по вул. Келецькій:

— То шикарний варіант. Є сітчасте дно, тому колеса не ковзають. Коли пандус із рейок, застряють. З бетону — слизький.

— Пандуси роблять здорові люди, і вони не розуміють нічого в тому, — додає 43-річна Тетяна Булайчук, інвалід першої групи. — Немає поручнів, високий кут підйому. Пандуси роблять тільки для того, щоб відчитатися перед перевіряючими органами.

У Вінниці 800 інвалідів на візках.

— Раніше в плани будівництв церков пандуси не вносили. Через що і виникають проблеми, — каже голова громадської організації "Гармонія" Раїса Панасюк, 37 років. Вона пересувається в інвалідному візку. Відвідує молитовний дім адвентистів сьомого дня. Там теж немає підйомника. — За новим законопроектом, пандуси стали обов'язковими.

— Наш храм зараз стоїть у будівельному риштуванні, — говорить протоієрей Миколай Давидовський, настоятель Хрестовоздвиженської церкви, найбільшої у мікрорайоні Вишенька. — Пандус зробимо. Можливо, навіть цього літа.

Теги: