Секретар Синоду єпископів УГКЦ Богдан (Дзюрах): "Статус Патріархату УГКЦ не повинен розсварити нас із православними"Статус Патріархату Української Греко-Католицької Церкві не повинен розсварити нас із православним світом. Про це сказав єпископ Богдан (Дзюрах), секретар Синоду єпископів УГКЦ, адміністратор Патріаршої курії, повідомляє сайт УГКЦ з посиланням на  ЗІК.

За його словами, православні мали б розглядати це як розвиток Христової Церкви.

“Ми в УГКЦ тішимося кожною доброю новиною, - каже секретар Синоду, - що супроводжує життя православних Церков в Україні чи поза її межами. І якщо є таке ж зичливе ставлення з їхнього боку, то в питанні проголошення Патріархату ми сподіваємося на розуміння як свідчення гармонії всередині християнської Церкви”.

Адже, наголошує він, патріарший статус виявляє зрілість не лише УГКЦ, а й християнства в Україні. “У цій справі все залежатиме від щирості у ставленні одних до одних. Це ставлення повинно бути братерським, євангельським, християнським. Якщо ж у ньому будуть інші елементи – людські чи політичні, – можуть з’явитися певні труднощі. Але Церква повинна показувати добру волю, відкидаючи кон’юнктурний дріб’язок”, - зазначає єпископ Богдан.

Крім того, архиєрей вказав, що «статус Патріархату для УГКЦ не є суто почесним – це одна з умов кращого функціонування Церкви і ліпшого виконання душпастирських функцій».

«Тут йдеться не про щось нове, а лише про визнання Церкви такою, що вже дозріла до патріаршого устрою. Саме життя Церкви є ознакою її зрілості. Що ж стосується загалом визнання нових патріархатів, то в Католицькій Церкві це здійснюють або владою Вселенського Собору, або через рішення Святішого Отця”, - завершив Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

Як повідомляється, у минулу п’ятницю, в Апостольському палаці Ватикану папа Бенедикт XVI прийняв на аудієнції главу УГКЦ блаженнішого Святослава (Шевчука). Під час зустрічі останній представив понтифіку динаміку розвитку церкви за останній рік.

У своєму слові Предстоятель УГКЦ підсумував свої пастирські візити до українських єпархій та екзархатів в Північній та Південній Америці, Західній Європі та Україні. У своїй презентації він наголосив на глобальному характері УГКЦ як церкви, що сьогодні проповідує Боже Слово у різних культурних контекстах, проінформував понтифіка про прийняту стратегію розвитку церкви на період до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

Особливе зацікавлення у Бенедикта XVI викликав подарований йому блаженнішим Святославом новий Катехизм УГКЦ «Христос – наша Пасха», який, за словами Бенедикта, є надзвичайно важливим надбанням УГКЦ та необхідним інструментом для реалізації вищезгаданої стратегії.

Папа Римський цікавився також суспільно-політичною ситуацією в Україні, станом судівництва та свободи слова, розвитком екуменічного діалогу та міжцерковних стосунків в Україні. Багато уваги було присвячено розвитку душпастирства серед українських емігрантів в країнах Західної Європи та греко-католиків Росії.

На завершення зустрічі Бенедикт висловив своє задоволення динамікою розвитку УГКЦ, підтримав спільні зусилля УГКЦ та РКЦ в Україні  щодо захисту життя ненароджених дітей і гідності сім’ї та засвідчив про свою повагу і молитву про український народ та його державу.

Теги: