Ухвалений у першому читанні законопроект суттєво ускладнює порядок набуття релігійними організаціями статусу юридичної особиВерховна Рада 5 червня 2012 року ухвалила у першому читанні  законопроекту № 10221, який передбачає внесення низки змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», повідомляє Інститут релігійної свободи.

Проект суттєво ускладнює порядок набуття релігійними організаціями статусу юридичної особи у зв’язку із запровадженням двох не узгоджених між собою процедур реєстрації релігійних організацій. Загалом документ передбачає внесення змін до 36 нормативних актів, спрямованих на реалізацію адміністративної реформи.

«За» ухвалення законопроекту №10221 проголосувало 253 депутати парламентської більшості – 182 від фракції Партії регіонів, 25 від КПУ, 18 від Народної партії, 18 від групи «Реформи заради майбутнього» та 10 позафракційних. Опозиційні депутати не брали участь у засіданні парламенту на знак протесту проти ухвалення “мовного” законопроекту.

Варто відзначити, що головним у підготовці проекту №10221 до розгляду визначено Комітет з питань культури і духовності, який рекомендував парламенту його відхилити. Однак позиція Комітету не була оголошена у ході розгляду законопроекту.
Ухвалений у першому читанні законопроект суттєво ускладнює порядок набуття релігійними організаціями статусу юридичної особиНапередодні розгляду Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій звернулась до Президента України Віктора Януковича, Секретаря РНБО Андрія Клюєва, глав парламентських фракцій та профільних комітетів з проханням сприяти відхиленню даної законодавчої ініціативи. Аналогічне сприяння зі свого боку обіцяв надати Перший заступник Міністра культури Юрій Богуцький.

Виходячи з результатів голосування, представники конфесій розраховують, що під час підготовки законопроекту до другого читання з нього будуть вилучені усі положення щодо внесення змін чи доповнень до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Саме такі домовленості були досягнуті під час наради у Верховній Раді за участі автора законопроекту, Представника Президента України в парламенті Юрія Мірошниченка та представників Міністерства юстиції, які підготували ці законодавчі зміни.
 
Нагадаємо, що законопроект №10221 також погіршує для іноземних релігійних діячів процедуру погодження їх діяльності в Україні, необхідної для отримання візи. Відповідні погодження пропонується оформлювати усім релігійним організаціям в Мінкультури – тобто лише в Києві, що суперечить статті 24 Закону.

Теги: