Останніми днями в різних містах України одночасно проходять акції місцевих жителів проти будівництва культових споруд поряд з житловими будинками, на місці дитячих майданчиків та зелених зон. Якоїсь міжміської координації акцій протесту немає, але всі вони однакові за вимогами, повідомляє "Релігія в Україні".

В Україні — хвиля протестів проти будівництва церков на прибудинкових територіяхТак, на вулицях проспект Незалежності та Гайдара у Чернівцях мешканці протестують проти зведення церкви. Люди з прилеглих будинків аргументують це тим, що храм зводитимуть у їхньому дворі неподалік. З їхніх слів, дана територія слугує місцем прогулянок для дітей, повідомляє Молодий буковинець.

Виконавчий директор ОСББ Гайдара, 1Б, Анатолій Щербатий зачитує звернення мешканців: “У неділю неподалік нашого будинку проводили богослужіння, чимало людей поприїздили на автомобілях. Їх вони припаркували на прилеглій території. Вона перетворилася на парковку. Діти, котрі гралися там були змушені розійтися по квартирах. Після служби до нас підійшли представники церкви, та розповіли, що на цьому місці зведуть храм. Що для цього вже виготовлено проектну документацію. Також, що мають відповідне рішення міської ради з цього приводу. Мешканці обурені тим, що їх ніхто не поставив до відома. Будівництво культової споруди мають провести просто поруч із житловими будинками. Чому в такому густозаселеному районі будуватимуть церкву та допоміжні будівлі? Чому ніхто не поцікавився думкою мешканців будинків, котрі знаходяться поряд із місцем майбутнього будівництва щодо надання в користування земельної ділянки? Чому міська рада приймала такі рішення без відома мешканців? Культові обряди порушуватимуть спокій громадян у, так званому, спальному районі. У дітей відбирають територію для відпочинку.”

-- Хочемо, щоби нас зрозуміли правильно: ми — не проти церкви, -- каже Анатолій Щербатий, -- але нехай би її будували там, де для цього є місце. А тут нехай би був дитячий майданчик. Мешканці прилеглих ОСББ самі готові профінансувати його будівництво. Щоби тільки цій території надали статус дитмайданчика.

Зі свого боку священик Дмитро Винник запевняє:


- Ми звернулися до міської ради з тим питанням, що греко-католикам із часу здобуття незалежності не відвели жодної ділянки для будівництва храму, - каже отець , - У нас є потреба у новій церкві, бо маємо лише дві (по вул. Руській та вул. Нікітіна) Настала потреба у будівництві нового храму. Нам запропонували близько 11 сотих землі. Ми розуміємо, що мешканці можуть бути незадоволеними. В місті є не так багато вільних ділянок. Але ж там не будуватиметься заправка чи якийсь розважальний комплекс. На тому місці немає дитячого майданчика. Є одна верба і територія, котра, наскільки мені відомо, колишнього майданчика ДОСААФ, де впралялися у їзді на мотоциклі. Там також вже є збудований чотириповерховий медичний центр. Церква не буде вищою від будинків.

У міськраді кажуть, що земля, відведена під будівництво церкви, не є власністю жодного із ОСББ, а належить міській раді.  Проте із чотирьох будинків, що розташовані навколо будівництва храму, проти уже підписалися більш, ніж 150 мешканців.

В Україні — хвиля протестів проти будівництва церков на прибудинкових територіяхСквер у Калинінськом районі Донецька став причиною безпрецедентного для обласного центру  протистояння між жителями району і представниками  релігійної громади на честь Різдва Пресвятої Богородиці Донецької єпархії УПЦ, передає газета Донбас. Вперше в історії мегаполісу жителі району самі ініціювали суспільні слухання на тему збереження кордонів сквера ім. Калиніна і про доцільність будівництва тут культових споруд. І отримали у відповідь звинувачення в брехні на православну церкву і порушенні права на віросповідання.

- За нашими спинами релігійна община звернулася в міськраду з проханням виключити з території сквера його центральну частину, де знаходиться непрацюючий фонтан, і дати дозвіл на розробку проекту землеустрою і розробку будівельної документації для будівництва храму. Такий дозвіл був ними отриманий, - розповіла член ініціативної ініціативної групи, екс-депутат райради Калинінського Валентина Головко. 

Настільки активні дії церковної общини викликали протидію жителів мікрорайону. Вони написали скаргу в міськраду і звернулися з позовною заявою до суду, в якому просили визнати неправомірним рішення міськвиконкому.   

- Ніхто з представників ані релігійної общини, ані шахтобудівної компанії не був на слуханнях. Проте перша інстанція винесла ухвалу на нашу користь. Потім була апеляція наших опонентів. І апеляційний суд відмінив прийняте районним судом рішення. Зараз ми звернулися з касаційною скаргою до вищого адміністративного суду вже на рішення апеляційного суду. Вона взята до розгляду, - пояснює Головко.   

Напередодні Пасхи жителі району Калінінського, побачили вранці в центрі сквера добре зварений і глибоко укопаний металевий штахет, що надійно захищав територію, відведену під будівництво. Жителям знадобилося менше доби, щоб мобілізуватися, встати на захист зеленої зони і демонтувати штахет,  установка якого була незаконною.

Ситуацію прокоментував прес-секретар Донецької єпархії УПЦ протоієрей Георгій Гуляєв: "З забором перестаралися. Визнаю помилку, але і ламати його за допомогою дітей - це теж не справа. Почали не будівельні роботи, а дослідження. Може, там поклади корисних копалин зариті? Або клад Полуботка? Раптом чогось відкопаємо?"  

Священик вважає, що для церкви це місце не принципове. "Але в місті не виходить так - показав місце і раз - будуємо, що хочемо. Є державна влада, відповідні структури по землеустрою, архітектурі, є комунікації. Якщо місто пропонує якесь місце, це означає, що воно бачить певне комплексне архітектурне рішення і умови для будівництва".

В Україні — хвиля протестів проти будівництва церков на прибудинкових територіяхУ Кіровограді також триває конфлікт між представниками церкви та мешканцями міста. 14 червня громадськість розпочала безстрокову акцію протесту проти церковної забудови. Тепер, як повідомляє РІСУ з посиланням на Коментарі: Кіровоград, активісти коаліції громадських організацій встановили намети на вулиці Героїв Сталінграда, 22. Саме в цьому дворі планується звести церкву УПЦ (МП) на місці футбольного поля та дитячого майданчика, зведених руками мешканців навколишніх будинків.

Кіровоградці звернулися до громадських активістів з проханням про допомогу. Окрім встановлення наметового містечка, вже готовий позов до суду на рішення міської ради.

«Ми маємо намір відстоювати право громади до переможного кінця. Адже влада і Церква не запитали їхньої згоди і не бажають рахуватися з думкою людей. Наразі ми вже встановили наметове містечко. В планах – проведення дитячих ігор, зустрічей з відомими людьми, пісенних вечорів і різноманітних заходів. Юристи наших організацій вже підготували позов до суду, з метою оскаржити рішення міської ради про виділення даної земельної ділянки Церкві», - заявив заступник голови Комітету відновлення історичної справедливості (КВІС) Дмитро Сінченко.

Теги: