Глава УПЦ КП розповів про вплив Москви, Константинополя і Риму на УкраїнуПредстоятель УПЦ Київського Патріархату Філарет в останньому інтерв'ю для Еspreso.tv розповів про кроки, які треба зробити для створення єдиної помісної Церкви в Україні, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Глава УПЦ КП заявив, що розшматування України через російську агресію не відбулося б, якби не було церковного розколу в країні, бо "церква об’єднала б, консолідувала б українське суспільство таким чином, що агресору не було б ніякої можливості втрутитися". Тому, наприклад, в Галичині УПЦ КП і греко-католики виховують населення в патріотичному дусі "і там агресору нема чого робить. А ось на сході, де панує Московський патріархат, тобто чужа церква, там благоприємні умови для нападу на цю частину України", каже він.

Благо для незалежності України Філарет вбачає у незалежності — тобто автокефалії — Української Церкви. Для цього потрібні дві речі: визнання Вселенським Патріархом Київського Патріархату, бо "це дає можливість єпископату і духовенству Московського патріархату безболісно приєднуватися до української церкви".

Друге – прийняття закону Верховної Ради про те, що церква, яка має свій центр в країні-агресорі, не має права називатися українською церквою. "Ящо будуть реєструватися Російською православною церквою в Україні, то переважна більшість українських парафій Московського патріархату перейдуть в справжню Українську православну церкву... Тому що сьогодні Українська православна церква Московського патріархату називається Українською, а українського нема нічого. Богослужіння не відправляється українською мовою, проповідь не виголошується українською мовою, історія Української церкви викладається в духовних навчальних закладах перекрученою на угоду Москві, Російській імперії.  То яка ж вона Українська церква?", — запитує Філарет.

Разом з тим він фактично визнав, що сам свого часу не скористався допомогою Вселенського (Константинопольського) Патріархату.

"Була пропозиція Київському патріархату ввійти в склад Константинопольського патріархату – така пропозиція була за часів президенства Віктора Ющенка, — згадав Філарет. — Тоді ми вели переговори з Константинопольским патріархом про надання томосу про автокефалію Українській церкві Київського патріархату. Але Константинополь запропонував нам спочатку ввійти в склад константинопольського патріархату. А потім уже як частина Константинопольського патріархату отримати від них автокефалію. А я спитав їх: а коли це буде? Він каже: ну, може, через рік, може, через п’ять років, а може, через десять.  А я подумав, а може, через сто років? То нам таке входження в Константинопольський патріархат не потрібне. Україні потрібна незалежна церква. Незалежна ні від Москви, ні від Константинополя..."

При цьому, на переконання Патріарха Філарета, "ніякого переслідування віруючих і духовенства, єпископату Московського патріархату не повинно бути в Україні. Об’єднуватися повинні добровільно".

Також Філарет заперечив ризик "одержавлення" єдиної помісної Православної Церкви, якщо така постане в Україні.

Щодо взаємин УПЦ КП з греко-католиками, то вони добрі, зазначив Філарет, "ми стоїмо на одних патріотичних позиціях". А ось в питаннях віровчення "ми різні: вони католики, а ми православні", тому утворювати разом єдину помісну Церкву не можуть. Хіба що якщо греко-католики відокремляться від Риму.

"Але на це не готові греко-католики. Об’єднання ще може бути в тому випадку, якщо все православ’я об’єднається з Римо-католицькою церквою в одну Церкву Христову.  Але все це залежить вже не від України, а від всього православ’я і від всієї Римо-католицької церкви. Це тільки бажання. А я думаю, що навряд чи це колись відбудеться...", — сказав Філарет.

Теги: