"За ухилення в розкол заборонені в служінні дванадцять кліриків Київської єпархії УПЦ", — йдеться на сайті митрополії. Цим священнослужителям митрополія УПЦ (МП) заборонила не тільки служити, але й навіть причащатися.

У список увійшли:

- протоієрей Петро Зуєв, настоятель храму на честь св. вмч. Катерини, що на Подолі м. Києва,
- протоієрей Ігор Савченко, штатний священик Кирилівського чоловічого монастиря м. Києва,
- протоієрей Миколай Павленко, штатний священик храму на честь Різдва Іоанна Предтечі на Звіринецькому кладовищі м. Києва,
- протоієрей Георгій Коваленко, настоятель релігійної громади мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії м. Києва,
- протоієрей Олег Скнарь, настоятель Свято-Покровської церкви Головного військового клінічного госпіталю Міністерства Оборони України в м. Києві,
- ієрей Сергій Бережной, настоятель релігійної громади на честь Собору Київських святих в Оболонському районі м. Києва,
- группа кліриків ставропігійного Свято-Преображенського собору в Голосіївському районі м. Києва: протоієреї Андрій Дудченко, Миколай Тишкун, Тарас Козка, протодиякони Ростислав Воробій, Іоанн Гичун, Савва Заріцький.

Як видно, серед вказаного духовенства є відомі в Україні священики, зокрема протоієрей Георгій Коваленко, який тривалий час очолював Синодальний Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (МП), створив і очолив Головну редакцію телевізійних програм УПЦ МП), був прес-секретарем предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Володимира (Сабодана) і головним редактором офіційних сайтів УПЦ (МП); протоієрей Андрій Дудченко — головний редактор сайту "Православіє в Україні" УПЦ (МП) у 2006-2008 рр., шеф-редактор передачі "Літопис: зв'язок часів" на телеканалі "Глас" у 2009- 2010 роках, засновник відомого місіонерського і богословсько-просвітницього порталу "Київська Русь" kiev-orthodox.org; протоієрей Олег Скнарь — найбільш відомий військовий капелан УПЦ (МП), доцент кафедри біблеїстики Київської духовної академії УПЦ (МП), кандидат богослов'я; протоієрей Петро Зуєв, який раніше очолював відділ інформації та зв'язків з громадськістю Київської єпархії УПЦ (МП), а за часів митрополита Володимира (Сабодана) входив до складу Синодальної комісії УПЦ (МП) по діалогу з УАПЦ і робочої групи, відповідальної за підготовку діалогу з представниками УПЦ КП.

Зі списку випливає, що з УПЦ (МП) пішла інтелектуальна еліта, яка впродовж тривалого часу була причетна до формування церковної політики і просвіти, а також зіграла в Україні суттєву роль у створенні позитивної громадської думки про УПЦ (МП). З приходом до влади митрополита Онуфрія у 2014 р. попередній курс митрополита Володимира на відкритість до суспільства і діалог було згорнуто, а вказані служителі відсунуті на задній план. Наразі вони продовжуватимуть своє служіння в Православній Церкві України.

Теги: