«Ми – православна, вони – католицька церква, і тому об’єднання не може бути. Може бути або приєднання їх до Православної церкви, або православної церкви до католицької, і це буде нова унія. Такої нової унії не буде. Претензія Блаженнішого Святослава на Теплу Софію незаконна, бо Софіївський собор завжди був православним собором. Тому нам не треба загострювати відносини через служіння у Теплій Софії. Нам треба – і православній церкві, і греко-католицькій церкві – захищати Україну», – наголосив Філарет, якого цитує Vectornews.net 1 липня.

Філарет також вважає, що Рим не надає УГКЦ патріархію, бо цього «Москва вимагає від Риму... Тому що Москва вважає, що Україна – це її канонічна територія, і тому жодного патріархату ні православного, ні греко-католицького не повинно бути в Україні».

Таким  чином, Філарет вкотре відкинув можливість об’єднання Католицької та Православної Церков, незважаючи на заяви останніх років від спікерів РПЦ про те, що за створенням автокефальної, помісної Православної Церкви в Україні стоїть намагання приєднати її до Католицької Церкви.

Теги: