З огляду на всеукраїнський антиепідемічний карантин собор проходив у формі відеоконференції. Харківські делеґати зібралися в єпархіяльному управлінні – консисторії.

"Утворена 27 липня 1942 р. й відроджена 1992 р., Харківсько-Полтавська єпархія у зв’язку з розколом в УАПЦ була змушена зареєструвати 2006 р. власний статут із додатком «оновлена». З 1993 р. єпархію очолює владика Ігор (Ісіченко)", - йдеться у пресрелізі події.

Архиєпископ Ігор звернувся до собору з заявою про припинення ним повноважень єпархіяльного архиєрея. Він пояснив, що "самої УАПЦ вже немає – ні в діяспорі (з 1995 р.), ані в Україні (фактично з 2000 р., формально з 2018 р.)", "і моє дальше перебування на посаді єпархіяльного архиєрея Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, змушеної 2006 р. додати до своєї офіційної назви «оновлена», загрожує провокуванням втечі від реального стану речей, штучним продовженням невдалого еклезіяльного експерименту".

Собор ухвалив зберегти за владикою Ігорем повноваження єпархіяльного архиєрея до завершення ліквідації єпархії та припинення діяльности консисторії.

Було схвалено рішення загальних зборів Колеґії Патріярха Мстислава та Свято-Дмитрівського катехитично-пастирського центру, які пройшли 15 березня 2020 р., про їхнє входження до складу Харківського екзархату Української Греко-Католицької Церкви. Як відомо, у 2017 р. Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ(о), яка об'єднувала близько 10 парафій, звернулася до папи Римського з наміром здобути єдність з Українською Греко-Католицькою Церквою, розпочавши процес адміністративно-євхаристичного об'єднання з УГКЦ. Проте офіційної відповіді від католицького керівництва досі не було поширено, швидше за все – його і не було. Єпархії довелося замість об'єднання з УГКЦ – самоліквідуватися.

Собор ухвалив припинити діяльність Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ(о) як самостійного релігійного об’єднання та зняти з реєстрації її статут. Було затверджено порядок ліквідації єпархіяльної консисторії, здійснювати яку доручено архиєпископу Ігореві.

Собор схвалив також рішення консисторії про передачу прав засновника Бібліотеки ім. прп. Венедикта Нурсійського Харківському екзархатові УГКЦ. Харківському крайовому братству апостола Андрія Первозваного та парафіяльним громадам, що входили до складу Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (о), було рекомендовано внести зміни до статутових документів у зв’язку зі зміною юрисдикційної належности.

Ухвали було прийнято абсолютною більшістю голосів (у деяких випадках один делеґат був проти або утримався).

Очікується, що парафії колишньої ХПЄ УАПЦ(о) в індивідуальному порядку приєднаються до УГКЦ або іншої конфесії. Канонічний статус самого архиєпископа Ігоря залишається невизначеним.

"Свідомий обов’язків, які накладаються на мене монашими обітами й архиєрейським саном, я лишаюся вірним сином Святої Христової Церкви, готовим надалі виконувати служіння, визначене мені канонічною церковною владою", – сказав архиєпископ Ігор у заяві під час виступу, очевидно, маючи на увазі канонічну владу Католицької Церкви.

Після митрополита Андрія Абрамчука (з колишньої УАПЦ, яка увійшла до ПЦУ) він найстаріший на сьогодні ієрарх колишньої УАПЦ. Від архиєпископа Ігоря походить спадковість митрополита Макарія (Мелетича), саме він його рукополагав. Спостерігачі припускають, що архиєпископ Ігор може претендувати в УГКЦ на статус єпископа-емерита (пенсіонера).

Теги: