Під час наради Ігор Клименко повідомив, що проведення богослужінь у храмах з дотриманням санітарних карантинних норм та за участі не більше 10 осіб не забороняється. Разом з тим постанова Кабінету Міністрів України в редакції від 2 квітня 2020 року накладає додаткові обмеження на пересування громадян, забороняючи пересування у групах понад дві особи.

Керівник Нацполіції запевнив, що храми та інші культові споруди не будуть закриватися, не буде перешкод у проведенні богослужінь, щоб священники і церковнослужителі могли забезпечити відеотрансляцію. Однак з 6 квітня поліція буде слідкувати, щоб не було скупчення людей у храмах і біля храмів.

За його словами, під час організації та проведення богослужіння має бути задіяно не більше 10 осіб, з дотриманням безпечної дистанції та використання засобів захисту (масок, респіраторів). Урядовці закликали також уникати прямого контакту священнослужителів із віруючими і віруючих між собою під час організації богослужінь чи задоволення релігійних потреб віруючих.

Зі свого боку, глави церков запропонували уряду включити священнослужителів і церковнослужителів до переліку осіб, на яких не поширюються обмеження щодо пересування в умовах карантину, з метою забезпечення проведення богослужінь і їх відеотрансляцій.

Учасники відеоконференції домовилися узгодити чіткі правила організації релігійних святкувань у квітні 2020 року з метою забезпечення санітарних вимог і убезпечення віруючих від ризику інфекційного зараження, враховуючи світову пандемію коронавірусу COVID-19.

Крім цього, релігійні діячі наголосили на необхідності вирішення питання щодо продовження надання допомоги нужденним, передусім безхатькам, щоб вони і надалі отримували від релігійних і благодійних організацій безкоштовну їжу і змогли вижити в умовах карантину.

Нагадаємо, що раніше Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій оприлюднила до українського народу Заклик щодо профілактики поширення коронавірусу.

Теги: