Протоієрей Миколай Данилевич звернув увагу, що в деяких ЗМІ пишуть, що предстоятель УПЦ (МП) втратив титул «Митрополит Київський і всієї України» після створення об'єднаної Православної Церкви України на чолі з митрополитом Київським Епіфанієм.

«А тим часом церковне життя йде у своєму ритмі. Предстоятелі Помісних Церков пишуть Блаженнішому листи, ведеться робоча поточна переписка між Церквами, подяки та вітання, в яких називають нашого Предстоятеля – Митрополитом Київським і всієї України», — навів такі аргументи заступник голови ВЗЦЗ УПЦ (МП).

У доказ вище сказаних слів отець Миколай опублікував фотографії фрагментів деяких офіційних листів від предстоятелів 9-ти Помісних Православних Церков на ім’я митрополита Онуфрія. Зокрема о. Миколай оприлюднив фрагменти листів від глав Єрусалимської, Албанської, Сербської, Кіпрської, Болгарської, Румунської, Польської, Американської (ця Церква не має загально визнаного статусу - так само, як і ПЦУ) Церков та Церкви Чеських земель і Словаччини.

«Такі листи до нашого Блаженнішого означають, що Глави тих Помісних Церков не визнають інших “митрополитів Київських”, а відповідно й самих тих рішень зі Стамбулу», — підкреслив о. Миколай і зазначив, що також в усіх листах, які надходили впродовж цих останніх років з Афону, з РПЦЗ (МП), із церковних структур із-за кордону, з автономних Церков, які не мають статусу автокефальних, до митрополита Онуфрія звертались саме як до «Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України».

У підсумку протоієрей Миколай Данилевич звернувся до вірян зі словами, що в разі будь-яких нападок на УПЦ (МП) та її предстоятеля, цими листами можна оперувати як незаперечними фактами.

Слід зазначити, що звернення до глави УПЦ (МП) як до «Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України» з боку представників інших помісних Церков не означає автоматичного невизнання такого ж статусу за главою ПЦУ митрополитом Епіфанієм. В разі спірного канонічного статусу юрисдикцій, які знаходяться на спільній території, до їхніх очільників можуть офіційно звертатися так, як вони самі себе презентують. На одній географічній території можуть співіснувати декілька православних архієреїв з однаковим або схожим титулом, як це часто трапляється в країнах Америки, Європи, Азії та інших частинах світу. Отже, про невизнання інших митрополитів Київських, крім митрополита УПЦ (МП), можна буде говорити лише після представлення офіційних документів інших помісних Церков щодо ставлення до митрополита Київського і всієї України — предстоятеля ПЦУ.

Теги: