Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський у своєму виступі наголосив, що головним рушієм змін у суспільстві залишається свідомість українців.

Міністр Роман АбрамовськийДуховне слово, це найкраще, що може вплинути на людей, сформувати моральні цінності українців, розповісти про важливість сталого споживання, відмову від пластикових виробів на Великодні свята та турботу про ближніх. Ми покладаємося вашу на підтримку у екологічному вихованні населення.

Роман Абрамовський озвучив напрямки, у яких Міністерство та Рада Церков могли б об’єднати зусилля шляхом проведення просвітницьких заходів. Серед них:

    відмова від пластикових квітів у поминальні дні, адже вони не підлягають переробці, а їх спалення забруднює повітря;
    альтернатива використанню пластикових пакетів - багаторазові торбинки, що зменшить засмічення довкілля та водойм;
    спалення сухого листя та трави, яке призводить до пожеж в екосистемах.

Міністр також запропонував Всеукраїнській Раді Церков долучитися до відзначення Всеукраїнського Дня довкілля 17 квітня та до вшанування пам’яті жертв Чорнобильської трагедії 26 травня з нагоди 35 роковин цієї техногенної катастрофи.

Представник головуючого у ВРЦіРО, протоієрей УГКЦ о. Олекса Петрів зазначив, що церкви і релігійні організації вже багато років приділяють увагу проблемам екології, як шляхом просвітницьких ініціатив, так і через практичні акції з очищення довкілля. Він підкреслив, що Рада Церков підтримує прагнення Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України налагодити системну взаємодію з релігійною громадськістю, що зробить спільні зусилля більш ефективними.

На важливості духовно-морального виховання наголосив Старший єпископ Української Церкви Християн Віри Євангельської Михайло Паночко: "Чим нижча мораль у суспільстві, тим воно є бруднішим і засміченим".

Він запропонував міністерству врахувати цей аспект у державних програмах, а також докласти зусиль для будівництва в Україні сучасних екологічних сміттєпереробних заводів, у тому числі шляхом створення належних законодавчих і практичних умов діяльності для закордонних інвесторів.

У зустрічі також взяли участь керівник Церкви адвентистів сьомого дня Станіслав Носов, глава Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви єпископ Маркос Оганесян, президент Українського Біблійного товариства Григорій Комендант та представники Православної Церкви України, Римсько-Католицької Церкви, Української Православної Церкви (Московський Патріархат), Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн-баптистів, Української християнської євангельської церкви, Німецької євангелічно-лютеранської церкви України, Об’єднання іудейських релігійних організацій України та Духовного управління мусульман України.

До зустрічі ВРЦіРО та керівництва Міндовкілля долучилися фахівці Інституту релігійної свободи та співробітники профільних департаментів міністерства.

Учасники наради погодилися з пропозицією міністра проводити такі міжконфесійні зустрічі на регулярній основі, щоб планувати спільні заходи та звітувати про їхню ефективність і результати.

Теги: