Перед початком роботи предстоятель звернувся до членів Синоду зі вступним словом: «Шановні владики, сердечно вітаю вас з прийдешніми святами, з Пасхою, Воскресінням Христовим! Милістю Божою ми святкували у нормальному режимі, і люди змоги посвятити паски й побувати на Пасхальному богослужінні, священники виконували свої обов’язки, особливо у цей час обмежень. Ми дякуємо Богові! Ми дякуємо владі, що вони з розумінням поставилась до того, що таке Пасха Христова, що молитва у цей Празник, у цей день у храмі – не горе, а щастя і благословення для України. Я вітаю вас у стінах нашої святої обителі. Сьогодні в нас чергове засідання Священного Синоду, на якому ми будемо розглядати деякі питання поточного життя, які треба вирішувати, тому що Церква звершує свою місію, і є такі моменти, які сьогодні потребують нашого втручання і нашого осмислення. Бажаю всім Божої допомоги!».

Від імені Синоду митрополит Одеський Агафангел оголосив вітальний адрес митрополиту Онуфрію з нагоди 50-річчя чернечого постригу предстоятеля і вручив йому пам’ятну грамоту.

"Насамперед, з огляду на наявність інформації, що може мати вплив на внутрішнє і зовнішнє життя Української Православної Церкви, Синод наголосив, що духовенство, чернецтво і віряни нашої Церкви у своєму церковному житті та діяльності мають керуватися рішеннями, ухваленими Священним Синодом Української Православної Церкви", – зазначає сайт УПЦ (МП). Що мається на увазі – не повідомляється, а більш докладні журнали Синоду УПЦ (МП) уже декілька років не публікуються для вірян і духовенства.

Для взаємодії та співпраці УПЦ (МП) з державними, приватними установами і організаціями та об’єднаннями громадян при Відділі зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) створено громадську раду. Відповідальним за діяльність цієї ради призначено вікарія Київської митрополії єпископа Вишневського Спиридона (Романова).

Предметом розгляду Синоду стали "порушення Константинопольським Патріархатом принципу соборності Церкви через одностороннє втручання в українські церковні справи, а також помилкова інтерпретація представниками Константинопольського Патріархату окремих правил IV Вселенського Собору", передає з засідання Синоду сайт УПЦ (МП).

Зважаючи на те, що у поточному році відзначаються 1970 років з часу проведення Апостольського Собору в Єрусалимі та 1570-та річниця IV Вселенського Собору, що поклали початок соборному вирішенню важливих питань у церковному житті та ухвалили низку важливих віровчительних та канонічних рішень, Синод доручив Київській духовній академії провести заходи, присвячені богословсько-канонічному осмисленню принципу соборності Церкви та питання першості серед Помісних Православних Церков. Особлива увага буде зосереджена на богословському, канонічному та історичному тлумаченні 28-го правила IV Вселенського Собору. До цих заходів будуть залучені представники помісних Православних Церков.

Згідно з рішенням Синоду, у цьому році відбудеться з’їзд чернецтва УПЦ (МП). Місцем проведення з’їзду обрано Свято-Успенську Почаївську лавру.

Зважаючи на велику кількість вірних УПЦ (МП), які проживають або працюють за межами України, Синод констатував необхідність їхнього духовного окормлення. У зв’язку з цим, Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) доручено звершувати організацію та координацію цього окормлення. А єпархіальні архієреї отримали благословення інформувати Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) про місця компактного проживання мирян з ввірених їм єпархій за кордоном, з метою подальшої організації місій або парафій (в межах закордонних єпархій РПЦ - ред.).

У відповідь на ініціативу голови Синодального відділу з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів, у складі зазначеного відділу створено Комісію у справах душпастирства у сфері охорони здоров’я, яка долучиться до процесу впровадження капеланства у сфері охорони здоров’я України.

З метою підготовки медичних капеланів, Синодальним відділом з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів разом з Учбовим комітетом та Київською духовною академією буде розроблена відповідна навчальна програма.

Рішенням Синоду утворені три чоловічі монастирі: на честь Чесного і Животворящого Хреста Господнього (Долина Хрестів) Могилів-Подільської єпархії; на честь Усікновення глави Іоанна Предтечі Чернівецько-Буковинської єпархії та Свято-Воскресенський Новоафонський у Львівській єпархії.

Розглянувши рапорти єпархіальних архієреїв, Синод затвердив настоятеля, намісника та настоятельок для таких монастирів: Свято-Миколаївського чоловічого монастиря Могилів-Подільської єпархії; Космо-Даміанівського чоловічого монастиря Сімферопольської єпархії; Свято-Богоявленського жіночого монастиря Тернопільської єпархії; жіночого монастиря на честь святої великомучениці Варвари Білоцерківської єпархії та Свято-Успенського Єлецького жіночого монастиря Чернігівської єпархії.

У відповідь на рапорт керуючого Житомирською єпархією, Синод благословив місцеве шанування в межах Житомирської єпархії святителя Євменія (Хорольського), архієпископа Житомирського і Овруцького та встановив день його пам’яті 25 серпня за новим стилем.

Для богослужбового використання затверджені тексти: акафісту на честь Луганської ікони Божої Матері, Послідувань благословення врачебниці та іконописців, а також Молебного співу про хвору дитину.

Крім того, Синод ухвалив низку кадрових рішень:

    клірик Горлівської єпархії архімандрит Паїсій (Шинкарьов) обраний єпископом Костянтинівським, вікарієм Горлівської єпархії.
    єпископом Корсунь-Шевченківським, вікарієм Черкаської єпархії обрано архімандрита Антонія (Пухкана), клірика Київської єпархії.

Для присутності в наступних засіданнях Синоду викликані такі єпископи: митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, архієпископ Вознесенський і Первомайський Олексій та архієпископ Шепетівський і Славутський Євсевій.

Теги: