На прохання митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Синод благословив внесення змін до Статуту Львівської православної богословської академії. Також було схвалено модельний (типовий) Статут для монастирів УПЦ (ПЦУ). Було надане благословення на відкриття нових монастирів та на призначення керівників монастирів.

Синод затвердив порядок надання благословення на постриження ченців і черниць у велику схиму (великий ангельський образ, найвищий з трьох ступенів чернечого подвигу) – таке благословення письмово надаватиме винятково предстоятель на підставі рекомендацій правлячого архієрея, керівника монастиря та духівника тим особам, які не менше, як 20 років перебували у чернецтві.

Синодальними рішеннями було надано низку протокольних доручень щодо підготовки до розгляду питань церковного життя, які потребують свого упорядкування. Також було створено комісію на чолі з митрополитом Донецьким і Маріупольським Сергієм для розгляду конфліктної ситуації, що виникла у Харківсько-Полтавській єпархії. Про який саме конфлікт йдеться, не повідомляється.

За поданням митрополита Вінницького і Барського Симеона, голови Синодальної комісії з канонізації святих, до складу комісії були включені єпископ Ужгородський і Карпатський Кирил, протоієрей Богдан Огульчанський та Євген Олександрович Нікольський.

На вакантну Хмельницьку кафедру Синод обрав єпископа Павла (Юристого), звільнивши його від управління Одеською єпархією. На вакантну Одеську єпархію синодально було обрано єпископа Афанасія (Яворського), якого було звільнено від управління Луганською єпархією. На вакантну Луганську єпархію Синодом було обрано єпископа Лаврентія (Миговича), якого було звільнено з числа вікаріїв Київської єпархії.

У зв’язку з карантинними обмеженнями Синод ухвалив рішення провести відзначення 1033-ліття Хрещення Руси-України 27-28 липня 2021 р. в м. Києві та єпархіях без організації паломництва та традиційного Хресного ходу – у такий же спосіб, як воно відбулося минулого року.

Синод УПЦ (ПЦУ) заслухав повідомлення про "численні систематичні прояви інформаційного, юридичного та силового тиску з боку прихильників Російської Православної Церкви в Україні на громади, духовенство і вірних Православної Церкви України, захоплення ними храмів громад ПЦУ або створення громадам ПЦУ перешкод у користуванні храмами й іншим майном".

Зазначається, що "від часу Об’єднавчого Собору та утворення Православної Церкви України з боку прихильників Російської Православної Церкви в Україні відбувається системний тиск на релігійні громади, які бажають послідувати Томосу про автокефалію ПЦУ, бути у складі Православної Церкви України та реалізують це прагнення у відповідності до законодавства України на своїх загальних зборах".

З цього приводу Синод прийняв спеціальну заяву «Щодо систематичного втручання прихильників Російської Православної Церкви в Україні у діяльність релігійних громад Української Православної Церкви (Православної Церкви України)», у якій, зокрема, зазначено:

"Священний Синод висловлює обурення широко вживаною прихильниками Московського Патріархату в Україні практикою захоплень храмів громад ПЦУ, вчинення перешкод у користуванні громадами ПЦУ їхнім майном та звершенні богослужінь, інформаційним, юридичним та силовим тиском прихильників РПЦ в Україні на громади ПЦУ та їхніх окремих членів, поширенням неправди про конфлікти, у які прихильниками Московського Патріархату втягнуті громади ПЦУ.

Синод закликає прихильників РПЦ в Україні припинити цю практику, зупинити розпалення релігійної ворожнечі, виявити конструктивне ставлення до свобідного волевиявлення віруючих і поважати його.

Користуючись нагодою Священний Синод вкотре закликає керівництво Московського патріархату в Україні не надіятися «на князів, на синів людських» (Псалом 145:3), на проросійських політиків та їхні впливи, а визнати правду, послідувати Томосу про автокефалію Української Православної Церкви і розпочати з Православною Церквою України конструктивний діалог".

Теги: