Андрій Єрмак у розмові з митрополитом Еммануїлом зазначив, що Україна сьогодні є країною міжконфесійного миру та з нетерпінням чекає на візит Вселенського патріарха Варфоломія. Він наголосив, що сьогодні в Україні всі конфесії почуваються вільно та незалежно. «Володимир Зеленський є Президентом, який не використовує церкву у політичних цілях», – зазначив А. Єрмак.

Керівник офісу глави держави зауважив, що в Україні восьмий рік триває війна на Донбасі, і практично щодня керівництво держави, на жаль, отримує дані про поранених і вбитих. Тому головним пріоритетом президента Володимира Зеленського та його команди залишається припинення війни та повернення тимчасово окупованих територій і людей.

Андрій Єрмак переказав подяку Вселенському патріарху Варфоломію та загалом Вселенському Патріархату за підтримку України, особливо в ці непрості часи. Він наголосив, що вся країна з нетерпінням чекає на візит патріарха Варфоломія та його участь у святкуванні 30-річчя незалежності України, й переказав йому вітання від президента Володимира Зеленського.

Андрій Єрмак запевнив, що держава зробить усе, щоб візит Вселенського патріарха в Україну відбувся на найвищому рівні.

Зі свого боку митрополит Еммануїл висловив упевненість, що очікуваний візит Вселенського патріарха Варфоломія в Україну в серпні буде підготовлений та відбудеться якнайкраще.

Він відзначив відкритість та підтримку з боку президента України Володимира Зеленського, що підтвердив візит глави держави з першою леді до матері-Церкви та зустріч з патріархом Варфоломієм у жовтні 2020 року.

Митрополит Еммануїл наголосив, що Вселенський Патріархат молиться за закінчення війни на Донбасі та мир в Україні, а також за завершення пандемії коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні та в усьому світі.

З благословення предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія у зустрічі брав участь заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

Напередодні, 26 травня, митрополит Халкідонський Еммануїл відвідав главу ПЦУ митрополита Київського і всієї України Епіфанія у його резиденції. З нагоди іменин предстоятеля ПЦУ ієрарх передав особисті теплі вітання і подарунок від Вселенського патріарха Варфоломія.

«Ваше Блаженство! Від Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія, від Великої Церкви Христової, від мене особисто прийміть сердечні вітання з нагоди дня Ваших іменин, який Ви святкували вчора! На жаль я не міг взяти участь у Божественній літургії, бо в цей час у Патріархаті відбувалося прийняття Президента Польщі, але преосвященний єпископ Команський Михаїл, Екзарх, у співслужінні з Вами засвідчив нашу любов у Христі та повагу до Вашого Блаженства! Многії літа, Блаженнійший владико! Сердечно вітаю Вас із завершенням робіт у Вашій офіційній резиденції – я добре вражений красою, але водночас і стриманістю та продуманістю цього місця!», – зазначив ієрарх.

Митрополит Еммануїл повідомив про підготовку візиту Вселенського патріарха Варфоломія до України у серпні цього року: «Його Всесвятість благословив мені прибути до Києва, щоби ми спільно з Православною Церквою України та відповідними представниками Української держави обговорили підготовку до візиту, який відбудеться на запрошення високоповажного Президента України Володимира Зеленського. Патріарх з радістю очікує на цей візит».

Митрополит Епіфаній подякував митрополиту Халкідонському за вітання і добрі побажання та просив передати найтепліші слова пошани Вселенському патріарху Варфоломію. «І наша Помісна Церква, і українське суспільство з добрими почуттями очікуємо на візит Предстоятеля Матері-Церкви до Києва – перший візит після дарування Томосу про автокефалію», – зазначив предстоятель.

У подальшій розмові відбулося обговорення пропозицій щодо програми візиту, а також інших питань, які стосуються розвитку ПЦУ і міжправославних відносин.

На завершення зустрічі, у якій також брав участь заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, митрополит Київський і всієї України Епіфаній побажав митрополиту Еммануїлу успішної праці у підготовці візиту.

Теги: