Відкрив травневе урочисте служіння словом до молитви старший пресвітер Рівненської області Олександр Коток. Після чого делегатів конференції привітав старший єпископ Михайло Паночко та гості заходу. Американський місіонер Джеральд Долар передав вітання Дага Клея, генерального суперінтенданта Асамблей Божих США.

Благословіння служителям побажав президент ЄвангельськогоТеологічного Університету Василь Войтович, а також представники влади.

Губернатор Рівненської області Віталій Коваль запросив старших служителів братерства відвідати село Нобель Вараського району, де живе чи не найбільша в Україні кількість матерів-героїнь (близько 160), загалом в області їх понад 400. Також губернатор висловив переконання, що необхідно будувати суспільство на християнських цінностях.

Від імені Рівненської обласної  ради до делегатів конференції звернувся Ігор Ясенюк, який поінформував, що в місцевих радах області сьогодні налічується понад 50 депутатів, які є вірянами євангельських церков.


Зокрема, міський голова Рівного Олександр Третяк поділився словом настанови та приніс раритет – унікальну, вишиту вручну Євангелію від Матвія (це найбільша вишита книга в Україні, вагою 8 кілограмів, яка потрапила до вітчизняної Книги рекордів).

«Як стало відомо, ще у 1520 році, у селі Нобель, що на півночі Рівненщини під Білоруссю, була написана одна з перших наших Євангелій. Лише згодом після Нобельської Євангелії, у 1556 році була написана Пересопницька – та сама, на якій українські президенти присягають на вірність народу України. Ще пізніше – Острозька Біблія», – поінформував Олександр Третяк.

Він також продемонстрував стареньку Біблію свого прадіда, яку тепер тримає в себе на робочому столі. У важкий повоєнний час, у невеличкому селі Липне на Волині, на пасторське служіння було обрано Аврама Лисюка, який ніс це служіння до 58-го року та перетерпів багато лихоліть, утисків, побиття та знущання з боку влади.

«Кілька років тому я відвідав будинок того пастора. У старенькій, майже розваленій хатині, знайшов оцю книгу – Біблію 1923 року випуску, майже столітню. Сьогодні вона лежить у мене на столі, в головному кабінеті міста (колись в таких кабінетах приймалися рішення про переслідування віруючих). Я є правнуком Авраама Лисюка», – поділився Олександр Третяк.

Звітну частину, ведучим якої був єпископ Михайло Мокієнко, розпочав старший єпископ Михайло Паночко, який ознайомив присутніх зі статистичними даними за 2020 рік. Так, станом на початок січня цього року п'ятидесятники мали 1 743 церков та 117 249 членів місцевих громад, молоді – понад 26 тисяч. Функціонує більш  як 1300 молитовних будинків, ще 115 – в стадії будівництва.

У церквах традиційно успішно розвивається соціальне служіння: діє майже три десятки сиротинців, два десятки притулків для людей похилого віку, 75 реабілітаційних центрів. Продовжують нести свою працю сотні місіонерів, працюють тисячі вчителів недільних шкіл, які навчають понад 47 тис. вихованців.

Крім того, діють навчальні заклади, християнські ЗМІ, прямі трансляції богослужінь. В особистому графіку Михайла Степанова поменшало закордонних поїздок, зате побільшало  нарад і служінь Zoom та онлайн-форматі. Активною залишається робота в міжконфесійних організаціях таких як ВРЦіРО, УБТ, духовна рада Національного дня молитви, зустрічі з урядовцями, послами, тощо. Також  старший єпископ представив пріоритетні напрямки служіння на 2021 рік, серед них Світовий конгрес ХВЄ, що запланований на 15-17 вересня, підготовка кадрів для служіння, праця з молоддю тощо.

Також прозвучали звіти першого заступника старшого єпископа Анатолія Козачка, директора департаменту місіонерського служіння Миколи Синюка, скарбника Петра Карпова та голови ревізійної комісії Віталія Зозулі. Юрист Ярослав Котилко поінформував про хід створення Асоціації громадських організацій, які діють на базі церков братерства.

Свої вітання учасникам звітної конференції передали гості та делегати з закордону – євангелист із США Петро Радчук, старший пресвітер церков УЦХВЄ в Іспанії Ярослав Демко та пастор Варшавської  церкви «Слово віри» Олександр Дем᾽яненко.


Анатолій Козачок презентував перше видання підготовленого департаментами братерства посібника по душеопікунству. Ще одне видання, покликане допомогти пасторам у служінні, посібник «Готуємося до шлюбу», представив пастор із Сумщини Валентин Ярошенко.

Підтримати фінансово чудову навчальну програму «фельдшер-місіонер» присутніх запросив через відеозвернення академічний декан семінарії «Благодать та істина» Віктор Шевчук.

Про День братерства, який традиційно відзначають у другу неділю після Трійці (цього року – 27 червня) розповів директор Департаменту зовнішніх і міжнародних зв’язків УЦХВЄ Юрій Кулакевич. Тема співзвучна конференції – «Спадок п’ятидесятниці: 100 років в Україні». Юрій Кулакевич запропонував пасторам залучити до підготовки свята вірян істориків.  «Також на базі церкви можна організувати серію  історичних читань, що буде цікаво  не лише для віруючих людей,  але для іншої інтелігенції у вашому населеному пункті» – зауважив він.

Екскурс у події  сторічної  давнини для делегатів річної  конференції  зробив історик Дмитро Коваль. Він представив витримки з ювілейного видання «Історія п’ятидесятниці в Україні», яке нині готується до друку цілим колективом дослідників. Події та передумови духовного пробудження 20-х років минулого століття, визначні постаті, формування союзів церков та ще багато чого, про що можна буде прочитати у виданні.

Заключне слово на річній конференції УЦХВЄ сказав старший єпископ Михайло Паночко, який поділився сподіваннями: «Моя молитва і бажання, щоби п’ятидесятниця двадцятих повторилася в нашому поколінні. Вірю, що ми наближаємося до великого  пробудження, але треба бути готовим і до великих випробувань».

У проповіді він зробив наголос на трьох істинах, які необхідні для продовження п’ятидесятниці: дія Святого Духа є надзвичайно різноманітна і неможливо увірувати та покаятись інакше, як через дотик Духа Божого; народжені згори мають ревнувати про силу згори; а ті, хто отримав силу, мають просити про мудрість згори, щоб вірно та ефективно служити Господу.

Насамкінець учасники помолилися за організаторів конференції та служителів.

Теги: