Християнська відкрита академія (ХВА) - це освітній проект євангельських громад з України та Білорусі, який спрямований на поширення цілісного біблійного світогляду в інтелектуальній і громадській сфері, поширення гуманітарних знань, а також об'єднання християнських лідерів заради реалізації практичних програм, що втілюють біблійні цінності в різних аспектах життя.


На відкритті Форуму були присутні ректор національного університету «Острозька Академія» Ігор Пасічник; професори, член опікунської ради ХВА Чарльз Уайт.

«У Відкритій Академії ми малюємо карту, щоб зрозуміти суть духовного та ідейного пейзажу світу і нашої країни. У глобальному плані головним викликом стала ідеологія постмодернізму та її спроби деконструювати Західну цивілізацію, побудовану на класичних і християнських цінностях. У локальному вимірі історичним завданням було і залишається побудова нації на основі християнського світогляду і етики. ХВА готує не тільки теоретиків, здатних аналізувати ситуацію, а й практиків, які вміють реалізовувати різні проекти християнського впливу на суспільство. Прокладання доріг на цих картах, пошук способів досягнення глобальних і локальних цілей, що стоять перед Церквою - одне з наших завдань в рамках навчання», - зазначив у вітальній промові директор ХВА Ярослав Лукасик.

Сім місяців тому 350 студентів слухали лекції та вебінари онлайн, читали книги, дивилися фільми і здавали тести. «Християнська місія в суспільстві. Знайомство з апологетикою», «Світогляд та ідеології. Знайомство з історією», «Християнська модель суспільства. Знайомство з політологією та європеїстикою» - ось назви деяких модулів курсу «Християнин у публічній сфері». Всього ж розглядалося близько 70 тем з політології, історії, культури, соціології, апологетики, європеїстиці, менеджменту і т.д.

Студентам ХВА надавалася можливість брати участь у вебінарах провідних західних і українських викладачів, наприклад, професора математики Оксфордського університету, апологета Джона Леннокса; одного з кращих сучасних теологів Уейна Грудема; автора знаменитої книги «Глобальна сексуальна революція» Габріелі Кубі; українського публічного філософа Андрія Баумейстера; проректора Українського католицького університету, публіциста і правозахисника Мирослава Мариновича та т.д.

«Минулої осені наша команда вирішила вчитися у Християнської Відкритій Академії. Сьогодні ми згодні, що це було найкраще рішення, прийняте нами за останні кілька років», - каже пастор Геннадій Мохненко, батько 35 дітей (більша частина з них усиновлена), керівник безлічі масштабних соціальних проектів і відомий медійник.

На Форумі студенти познайомилися з баченням і планами на майбутнє ХВА, взяли участь в роботі секцій. В рамках співпраці ХВА і національного університету «Острозька Академія» відкритий набір на магістерську програму «Релігієзнавство», а в жовтні 2021 стартує другий курс Християнської відкритої академії для тих, хто випустився цьго року.


Теги: