За даними дослідження Центру Разумкова, 64% громадян підтримують церковні традиції і позицію релігійних організацій. Очоливши церкву, яка отримала автокефалію від Константинополя, Епіфаній почав новий етап церковного розвитку в Україні, здатний прийняти в себе нові хвилі вірян, зазначає журнал "Новий час".

Загалом Епіфаній посів 43 місце у Топ-100 найвпливовіших українців. «Митрополит Епіфаній очолює цілком самостійну українську церкву, що саме по собі додає його словам і діям авторитету, — цитує "Новий час" релігієзнавця Юрія Чорноморця, доктора філософських наук, фахівця з грецької теології. — Крім того, його заяви є реалістичними, позбавленими елементів утопізму».

Така позиція, на думку експерта, виглядає в очах суспільства значно краще від традиціоналізму, який сповідує митрополит Онуфрій (№ 65 у Топ-100 найвпливовіших українців від "НВ"), предстоятелем УПЦ (МП).

Руслан Халіков, релігієзнавець з Тернопільського університету ім. Гнатюка, додає: «Епіфаній молодий [за церковними мірками], публічно активний, присутній у популярних медіа і виступає, з одного боку, з чіткою проукраїнською позицією, а з іншого — не висловлює агресії до інших церков і конфесій, як це робив, наприклад, митрополит Філарет».

Теги: