Згодом за богослужінням лунала всеукраїнська молитва за припинення пошесті згубної (епідемії).

Після запричасного стиха архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій виголосив послання митрополита Київського і всієї України Епіфанія з нагоди 1033-ліття Хрещення Руси-України. У своєму посланні з нагоди 1033-ліття Хрещення Русі-України митрополит Епіфаній, зокрема, зазначає: "Якщо ми розбудуємо Україну, беручи за зразок істину Господнього закону, справді відчуваючи відповідальність перед Богом, як про це сказано в перших словах української Конституції, якщо кожен до оточуючих, до родини та до всього українського народу буде ставитися за заповіддю «Полюби ближнього твого, як самого себе» (Мк. 12:31) – тоді держава наша матиме успіх".

Наприкінці літургії від імені Вселенського патріарха Варфоломія вітання митрополиту Епіфанію висловив митрополит Халкідонський Еммануїл. У привітанні Вселенського патріарха предстоятелю ПЦУ зазначається: "... Напередодні оголошеного священному кліру та християнській повноті України нашого візиту у серпні, до якого вже лишилося недовго, я звертаюся з посланням любові та єдності до всіх, оскільки чи вони знають про це, чи не знають, чи хочуть того, чи ні, – усі віруючі у Христа в Україні є плодом багатоплідного виноградника Константинопольської Церкви-Матері. Багато хто можливо неправильно тлумачать цей життєво необхідний та глибокий духовний зв’язок як начебто намір з нашого боку контролювати та маніпулювати внутрішнім життям Церкви України. Зовсім ні! Ми уділили частину від багатостраждального Тіла Церкви-Матері, щоб надати можливість народженим з її лона 1033 роки тому дітям зріло та відповідально, розсудливо, обачливо вирішувати питання щоденного церковного життя відповідно до своїх традицій, звичаїв та звичок, своєю мовою у межах державних кордонів України... Ми дарували вам істинну внутрішню церковну самостійність у вигляді Автокефалії і це не просто назва, оскільки ми бачили сльози багатьох героїв та святих побожного українського народу, які вздовж течій Дніпра діставалися до нас у прагненні здобути Помісну Церкву, позбавлену зовнішнього втручання, яке потроху-потроху змінювало мову та традиції, звісно і після створення нової незалежної та суверенної української держави".


Слово привітання від папи і патріарха Олександрійського і всієї Африки Феодора II висловив єпископ Вавилонський Феодор. "Існує багато різноманітних версій щодо причин та способу зміни віри Святим Володимиром, якого ми сьогодні вшановуємо, і це беззаперечно становить особливий інтерес для дослідників історії. Але для нас найголовніше, про що ми маємо говорити щодо Князя Володимира, це Його відродження та преображення...", - говориться у привітанні від папи і патріарха Олександрійського і всієї Африки Феодора.

Привітання від Кіпрської Православної Церкви озвучив митрополит Кіринейський Хризостом. У ньому архієпископ Нової Юстиніани і всього Кіпру Хризостом зазначає: "Діяльність святого рівноапостольного князя Володимира, безсумнівно, (αντάουττετλι) була найрішучішою (ντισάισιβλι) на історичному шляху людей Вашої Церкви, бо через неї відкрився шлях, що веде до спасіння".

Митрополит Епіфаній привітав архієреїв, духовенство та вірян з днем пам’яті святого рівноапостольного князя Київського Володимира та 1033-літтям Хрещення княжої Київської держави, Руси-України, а також висловив слова подяки владикам Еммануїлу, Феодору і Хризостому за те, що від імені давніх Церков вони прибули розділити з українцями радість свята.

Також предстоятель Православної Церкви України висловив сподівання, що у свій час особисто вітатиме в цьому храмі предстоятелів помісних Церков. І акцентував увагу на тому, що з великою радістю віряни чекають на приїзд Вселенського патріарха Варфоломія, який відбудеться вже наступного місяця, в дні святкування 30-ліття відновлення Незалежності України.

Напередодні, 27 липня, у Синодальній залі Митрополичого дому – резиденції предстоятеля ПЦУ – митрополит Київський і всієї України Епіфаній прийняв делегації Олександрійського Патріархату і Кіпрської Архієпископії.

Предстоятеля Олександрійського Патріархату представляють патріарший вікарій єпископ Вавилонський Феодор та архімандрит Георгій. На зустрічі також був присутній заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

Від імені патріарха Феодора єпископ Вавилонський передав вітання і побажання та ікону святого великомученика Георгія Переможця. Також члени делегації подарували предстоятелю ПЦУ пастирський посох, виготовлений у Єгипті.

Митрополит Епіфаній висловив вдячність патріарху Олександрійському Феодору, другому за честю серед предстоятелів помісних Церков, за вітання, добрі побажання, подарунки та підтримку.

На пам’ять про візит гості отримали панагію і хрест з дарчим написом Київського митрополита.

Тго ж дня у Синодальній залі Митрополичого дому предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній прийняв митрополита Кіринейського Хризостома, який з благословення архієпископа Нової Юстиніани і всього Кіпру Хризостома ІІ прибув до Києва на святкування дня пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира та 1033-ліття Хрещення Руси-України.

На зустрічі також був присутній заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ архієпископ Євстратій.

Від імені Архієпископа Кіпру митрополит Хризостом передав вітання і побажання, а також символічний подарунок – художнє зображення освяченого нещодавно кафедрального собору Кіпрської Церкви.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній привітав митрополита Хризостома з прибуттям на святкування та поділився добрими враженнями від перебування на Кіпрі у 2016 р., зокрема – від спілкування з предстоятелем Церкви Кіпру Архієпископом Хризостомом.

На пам’ять про візит владика подарував гостю панагію, а також книгу про два роки розвитку Православної Церкви України.

27-28 липня 2021 р. делегації Олександрійського Патріархату і Кіпрської Архієпископії беруть участь у святкових богослужіннях у Михайлівському Золотоверхому соборі м. Києва.

28 липня у своїй резиденції – Митрополичому домі – предстоятель Православної Церкви України зустрівся з митрополитом Халкидонським Еммануїлом, який прибув до Києва як представник Вселенського Патріарха Варфоломія на святкування дня пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира і 1033-ліття Хрещення Руси-України.

На зустрічі також був присутній заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків архієпископ Євстратій.

Митрополит Епіфаній подякував владиці Еммануїлу за співслужіння ранком під час літургії та просив передати щиру вдячність патріарху Варфоломію за тепле вітання, зачитане після богослужіння.

«Ми, Церква і український народ, з радістю очкуємо на візит Його Всесвятості наступного місяця, про який він також згадав у своєму листі. Це підтверджують і соціологічні опитування» – підкреслив Митрополит Епіфаній. «Патріарх вірно відзначив, що обов’язок Матері – виявляти любов до всіх своїх дітей, незалежно від того, як вони самі до неї ставляться. І Українська Церква, і Російська є дочками Матері-Церкви Константинопольської. І хоча в Московському Патріархаті публічно висловлюють незадоволення майбутнім візитом, але насправді ми знаємо з даних соціологічних опитувань, що навіть серед послідовників МП тих, хто має негативне ставлення до візиту – значна меншість» – сказав предстоятель ПЦУ.

Митрополит Еммануїл передав ще раз слова вітання і теплих братніх побажань від Вселенського патріарха на адресу митрополита Епіфанія та всієї Православної Церкви України з нагоди свята. «Всесвятійший Патріарх прибуде до України в дусі любові, пастирства і миру на запрошення Помісної Церкви і Української держави, щоби разом вшанувати у церковних і державних заходах визначну подію для українського народу – 30 років Незалежності. Ми разом з Вашим Блаженством і представниками української держави працюємо над підготовкою візиту і переконаний, що він буде успішним» – зазначив митрополит Еммануїл.

Теги: