Як прокоментував владика Володимир Війтишин, архиєпископ і митрополит Івано-Франківський, греко-католики Івано-Франківщини не вперше об’єднуються довкола духовних цінностей: «Ми маємо великий досвід спільності, адже від початку незалежності України не тільки відбудовували й будували наші храми, а й повертали духовне життя в найвіддаленіші куточки Івано-Франківської архиєпархії. Нині ж переоцінити значення проєкту творення Музею Голодомору неможливо, адже ми як спільнота маємо свій обов’язок зробити все, щоб увіковічнити пам’ять жертв Голодомору».

З листопада 2020 року кампанію глави УГКЦ на платформі «Зерна правди» підтримали посильними внесками як окремі вірні, так і парафії з усієї України. Навіть спільноти з невеликих населених пунктів – смт Великі Коровинці на Житомирщині, с. Орлове на Запоріжчині – відгукнулися на заклик підтримати фінансово творення Музею Голодомору.

Загалом через цю кампанію Фонд Музею Голодомору вже отримав понад 739 тис. грн від приватних благодійників, від понад 50 окремих парафій, а також загальні внески від Самбірсько-Дрогобицької єпархії та Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

На думку Івана Васюника, голови Наглядової ради Фонду, активне долучення Церков та їхніх вірних як благодійників Музею Голодомору – унікальний приклад для України та світу. «Коли ми запускали платформу "Зерна правди", яка є фактично спільнокоштом для експозиції майбутнього комплексу Музею Голодомору, то передбачали досягнення високої мети – держава фінансує будівництво приміщення, а до творення експозиції має долучитися вся Україна. Бо трагедія, що забрала мільйони безневинних життів, може прорости правдою тоді, коли мільйони громадян незалежної України відчуватимуть свою причетність до відновлення пам’яті про вбитих голодом українців. Власне, збірка УГКЦ, що нині відбувається в Україні та світі, і є тим реальним символом множення тисяч і сотень тисяч благодійників Музею, гуртування людей навколо великої місії – розказати правду світові про одну з найбільших гуманітарних трагедій ХХ століття», – зазначив Іван Васюник.

Платформа Зерна правди zernapravdy.org створена Міжнародним благодійним фондом Музею Голодомору. Він заснований у 2018 році за ініціативи Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса, Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору – геноциду 1932–1933 рр. та Світового конґресу українців і є партнером держави в реалізації проєкту створення єдиного у світі цілісного новітнього Музею Голодомору. Фонд відповідальний за проведення фаундрейзингової кампанії для створення основної експозиції, облаштування внутрішнього простору і заснування ендавмент-фонду для сталого розвитку музею.

Платформа «Зерна правди» надає можливість кожному, незалежно від фінансової спроможності, соціального статусу й публічності, долучитися до творення Музею Голодомору. Кожен благодійний внесок на платформі є символічним вшануванням кожної жертви геноциду. Імена жертв з оцифрованого Мартиролога з Національної книги пам’яті після внеску проступають на зернинах, кожна з яких є неповторною, як мільйони людських життів, обірваних у 1932–1933 роках.

Теги: