Глава УГКЦ розповів, що коли був єпископом в Аргентині, то відкрив для себе, що в там в УГКЦ ніколи не було Юліанського календаря, поселенці як тільки туди приїхали, відразу перейшли на Григоріанський.

Так само у країнах нових поселень: в Італії, Португалії, Іспанії, де є цілі родини, які вкоренилися там, переходять на Григоріанський календар. І це абсолютно нормально, заявив Святослав, бо в цих країнах греко-католики релігійна меншина і потрібно йти в ритм із тим суспільством.

«Але інша ситуація в Україні, – наголосив Святослав. – Тут питання реформи календаря – це питання, яке роз’єднує, а не єднає. І це кажуть представники і православних, і нашої Церкви. Тому я ще не бачу, щоб ми в найближчій перспективі в Україні зробили масштабну календарну реформу».

Глава УГКЦ вважає, що календарна реформа – це завжди випробування на міцність. «Навіть ті православні Церкви (Болгарська, Грецька), які її зробили, переживали церковні розколи. Адже завжди є групи, які це не підтримують. Сьогодні в нашому суспільстві існує чимало розколів, чимало роз’єднань, тому ми намагаємося не робити штучних кроків, які би могли ще більше поділити наш народ», – зауважив предстоятель.

Глава УГКЦ порівняв питання реформи календаря із групою прочан, які здійснюють паломництво… У групі завжди є хтось, хто йде спереду, швидше, і ті, хто позаду, а завдання провідника прощі, щоб усі йшли разом.

«В Україні ми разом із нашими православними братами святкуємо Різдво і Пасху. І як будемо змінювати календар, то робитимемо це разом», – сказав предстоятель УГКЦ.

Теги: