Засідання розпочалося з літії за упокій душ спочилих архієреїв – митрополита Андрія (Горака) та архієпископа Феодосія (Пецини).

У зв’язку зі смертю митрополита Львівського і Сокальського Андрія Синод призначив на овдовілу кафедру митрополита Димитрія (Рудюка), звільнивши його від керівництва Переяслав-Хмельницькою і Бориспільською єпархією та Київською православною богословською академією. Митрополит Димитрій залишився головою Учбового комітету та постійним членом Священного Синоду.

Пертурбації в керівному складі УПЦ КП

Єпископом Переяслав-Хмельницьким і Бориспільським та ректором КПБА призначений єпископ Епіфаній (Думенко), вікарій Київської єпархії. Також єпископ Епіфаній обраний постійним членом Священного Синоду за посадою. Вікарієм Київської єпархії єпископом Вишгородським обраний намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря архімандрит Агапіт (Гуменюк).

У зв’язку зі звільненням посади секретаря Священного Синоду, яку дотепер обіймав покійний митрополит Андрій (Горак), вирішено призначити на цю посаду єпископа Васильківського Євстратія, вікарія Київської єпархії (без членства у Синоді).

Синод благословив відкриття монастирів: чоловічого - у Дрогобицькій , жіночих - у Полтавській та Чернівецько-Кіцманській  єпархіях.

Прохання преосвященного архієпископа Луцького і Волинського Михаїла про підвищення Волинської духовної семінарії до статусу академії передане в Учбовий комітет для вивчення і доповіді на наступному засіданні Синоду.

Священний Синод заслухав інформацію про підсумки розгляду Священним Синодом РПЦ на засіданні 26 липня 2010 р. релігійної ситуації в Україні. Після обговорення Синод прийняв відповідну Заяву та висловив жаль з приводу неконструктивної позиції, яку зайняв Священний Синод РПЦ щодо церковної ситуації в Україні.

Враховуючи широке шанування в Україні святителя Луки Кримського (Войно-Ясенецького), Синод благословив включення дня його пам’яті (29 травня ст.ст./11 червня н.ст.) до місяцеслова.

З нагоди 15-ліття інтронізації Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета Синод вирішив скликати 22 жовтня 2010 р. в м. Києві Архієрейський Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату.

сайт УПЦ КП

Теги: