Росія повернула Україні християнські реліквії з ХерсонесуУ вівторок в Україну повернулись історичні реліквії, які майже 50 років перебували в Росії. Два християнські надгробки з Національного заповідника «Херсонес Таврійський» упродовж тривалого часу прикрашали експозицію Музею історії релігії у Ленінграді (нині – Санкт-Петербург). Поверненню їх на Батьківщину передувала тривала історія, повідомляє Радіо Свобода.

Церемонія передачі артефактів – це підсумок кропіткої роботи українських та російських науковців і політиків. Принаймні, так кажуть керівник Держслужби з переміщення культурних цінностей України Юрій Савчук та посол Росії в Києві Михайло Зурабов.

За словами Савчука, шлях додому цих реліквій шостого століття вимірюється долями кількох поколінь науковців: тих, хто у 1896 – 1904 роках їх знайшов (а це відбулось під час археологічних розкопок у Херсонесі), і хто зберігав у Херсонеському музеї у Севастополі (нині – Національний заповідник «Херсонес Таврійський»).

По тому, відповідно до рішення Ради Міністрів УРСР, із 1964 року, ці два раритети експонував Музей історії релігії. І нині, після тривалих переговорів експертів українсько-російської міждержавної комісії, реліквії повернулися до України.

Християнським надгробкам із Херсонесу «поталанило»: 12 жовтня їх урочисто передано працівникам заповідника у Севастополі. Тим часом, переговори між Україною та Росією щодо повернення до Києва фресок Михайлівського Золотоверхого собору тривають досі.

Так само, українські історики не можуть домогтися якщо не повернення, то принаймні експонування деяких речей, вивезених із Києва і Чернігова, які досі «тимчасово експонуються» у російських музеях, нагадує історик Сергій Кот, учасник кількох раундів переговорів між Україною і Росією щодо повернення культурних цінностей.

Юрій Савчук розповів Радіо Свобода про історію українсько-російських перемовин у сфері повернення культурних цінностей. «За останні 10 років Україна повернула Російській Федерації близько тридцяти експонатів, для 5 центральних музеїв Росії, – каже він. – Із російського боку це перший акт. І тому ця подія для нас є особливо знаменною: сподіваємось, що вона започаткує цілу низку дій, пов’язаних із поверненням в Україну культурних цінностей, які за СРСР були передані на експонування, і які з тих чи інших обставин залишаються на сьогодні у Російській Федерації».

Посол Росії Михайло Зурабов заявив, що повернення раритетів до Херсонесу стало серйозним кроком у рамках українсько-російської міждержавної комісії.

«У рамках цього договору, сторони зобов’язані робити все можливе, щоб забезпечувати повернення культурних цінностей до держав походження. Ми визнаємо, що Україна передала Росії значно більше цінностей, аніж Росія Україні, тож нині ми до певної міри «вирівнюємо рахунок», передаючи ці два раритети. Це серйозний крок!», – зауважив російський посол.

На українських дипломатів та науковців чекає ще велика робота по поверненню історико-культурних цінностей додому: адже чимало скарбів, які належать Україні, досі перебувають у різних російських музеях, а також у приватних колекціях в Європі, США і Канаді.

Теги: