Парламент відмовився ліквідувати Комісію з питань захисту суспільної моралі, враховуючи позицію ЦерковВерховна Рада України 12 травня відхилила пропозицію скасувати Закон України «Про захист суспільної моралі» та ліквідувати відповідну Національну експерту комісію (НЕК), про це повідомляє Інститут релігійної свободи.

Такі зміни передбачав законопроект №6532 (автор – А.Шевченко та інші), який за результатами розгляду у другому читанні набрав лише 12 голосів підтримки. Проти законопроекту проголосував народний депутат В.Марущенко, а решта 377 парламентарів відмовились брати участь у голосуванні.

Очевидно, що Парламент повністю змінив свою думку щодо цієї ініціативи, оскільки у першому читанні даний законопроект підтримали 324 народні обранці. До того ж, цього разу навіть один із співавторів проекту відмовився голосувати на його підтримку.

Розгляд законопроекту у другому читанні спочатку був запланований на 21 квітня. Однак був відкладений через відсутності порівняльної таблиці поправок.

Примітно, що у цей день Президент Віктор Янукович зустрічався з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій. Одним із основних питань, яке духовні лідери порушили перед Главою держави на цій зустрічі, було питання ролі держави у збереженні моральності в суспільстві.

Як видно з результатів голосування, Верховна Рада зважила на аргументацію і чисельні звернення громадськості та Церков, які закликали Президента та Парламент зберегти ефективний механізм захисту суспільної моралі у формі спеціального Закону та відповідної Національної експертної комісії.

З таким проханням до керівників парламентських фракцій зверталась також Громадська рада при МОЗ України з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков на чолі з академіком Юрієм Кундієвим.

Варто відзначити, незважаючи на свою назву, законопроект №6532 не пропонував новацій у сфері захисту суспільної моралі. Проте його метою було скасування Закону України «Про захист суспільної моралі» з перенесенням відповідних норм до інших законів, а головне – ліквідація Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Нагадаємо, що активна робота НЕК в останні роки зазнала широкої критики з боку журналістів та власників медіа-бізнесу.

Про це також заявив народний депутат Павло Мовчан під час обговорення законопроекту у сесійній залі.

“Справа в тому, що ми можемо зліквідувати внаслідок прийняття цього закону Комісію з питань моралі. Ми знаємо, для чого ж все це робиться: для того, щоб сьогодні було безконтрольно все на телевізійних екранах, в друкові, в множенні всього, що можна розмножити, що стосується порнографії і всіх інших збоченств. І тому я вважаю, що необхідно просто зараз зберегти цю норму”, – наголосив парламентар.

Як повідомляв ІРС, ще у грудні 2010 року християнські Церкви України закликали Віктора Януковича внести зміни до підпункту 7 п. 7 Указу Президента України від 9.12.2010 року № 1085/2010 «Про оптимізацію центральних органів виконавчої влади», який передбачає ліквідацію НЕК з питань захисту суспільної моралі.

Теги: