Шумило Сергій. Малоизвестный казачий скит «Черный Выр» на Святой Горе. Київ: Видавничий відділ УПЦ, Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні (МІАСУ), 2015. – 120 стор. – ISBN 978-966-2371-34-5

Книга «Духовне Запоріжжя на Афоні. Маловідомий козацький скит «Чорний Вир» на Святій Горі» написана київським істориком Сергієм Шумило на основі матеріалів, які було знайдено в українських архівах та архівах афонських монастирів. В ній розповідається про нещодавно відкритий на Афоні в Греції невідомий козацький скит «Чорний Вир», заснований запорізькими козаками в 1747 р.

Також у книзі представлена ​​інформація по нещодавній експедиції Міжнародного інституту афонської спадщини на Святу гору Афон, в результаті якої було виявлено старовинний український козацький скит «Чорний Вир».

«Вперше на основі архівних документів зроблена спроба вивчення та систематизації відомостей про маловідомий козацький скит, простежуються тісні історичні та духовно-культурні зв’язки Афону і запорізького козацтва. Унікальний пам’ятник присутності запорожців на далекому Афоні козаки називали «Духовним Запоріжжям», — розповідає автор книги, директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні Сергій Шумило.

Як наголошується у книзі, «Афонський козацький скит« Чорний Вир»залишається важливою складовою історії, духовної культури, традицій та спадщини запорозького козацтва, безцінним пам’ятником, залишеним нам на Афоні нашими предками, який має велику духовно-культурну і науково-історичну цінність».

Книга рекомендована до друку в Інституті історії НАН України та Чернігівському національному педагогічному університеті ім. Т.Г. Шевченка. Видання здійснено Видавничим відділом УПЦ. Науковий редактор – професорта історик з Болгарії Д. Чешмеджіев, що спеціалізується на вивченні афонської спадщини.Рецензенти:д-ри істор. наук Т. Чухліб, А. Киридон, О. Тригуб.

Видання має велику кількість ілюстрацій і може бути цікавим як фахівцям з історії Афону та Запорізького козацтва, так і всім, хто цікавиться церковною історією. Мова видання – російська.

Теги: