Патріарх Варфоломей І підтвердив свої екуменічні наміри, заперечивши "зраду православ'ю"Константинопольський Патріарх знову підтвердив, що вважає своїм обов'язком працювати на ниві досягнення християнської єдності, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Сatholicnews.

Варфоломей I, котрий є Предстоятелем Константинопольської Православної Церкви з 1991 р., сказав, що його попередник, Патріарх Афінагор, свого часу був підданий різкій критиці у православному світі за "ту відкритість, яку продемонстрував". "Наш Вселенський Патріархат і в минулому, і сьогодні безперервно піддається критиці за екуменічний діалог, який він веде, наче нашим бажанням було зрадити православ'я. Немає нічого більш необґрунтованого!", - заявив Патріарх Варфоломей I." Лише діалог веде до згоди, відновлення відносин і єдності серед християн", - додав глава Константинопольської Церкви.

Патріарх Константинопольський має честь першості, але не влади серед автокефальних Православних Церков. В його юрисдикції перебувають 3,5 млн. вірних.


Він нагадав, що Вселенський Патріархат на даний час проводить діалог з Римом, Церквою Англії, Всесвітньою радою Церков, Всесвітньою лютеранською федерацією і стародавніми східними Церквами: Вірменською, Коптською і Ефіопською.

Теги: