Московський митрополит Київського Патріархату взяв участь у V форумі Світового конгресу українцівМитрополит Московсько-Богородської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату Адріан (Старина) взяв активну участь у V-му форумі Світового Конгресу Українців, який відбувся у Греції у місті Анавісос (біля Афін) з 6 по 12 вересня, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт Московсько-Богородськоїєпархії.


Форум був відкритий біля пам`ятника Т.Г. Шевченку заупокійною літією за раба Божого Тараса та молебнем, в якому взяли участь два священика з України -- протоієрей о. Василь (УПЦ КП) та протоієрей Михайло (Грецька Православна Церква), а також посол України в Греції Володимир Шкуров, мер району Зографу (Аттіка) Константінос Калліріс міста Афін, віце-мер та його попередник Іоанніс Казакос, при якому у 2010-му році був побудований пам`ятник Т.Г. Шевченку.

Після молебню Президентом СКУ Евгеном Чолієм був відкритий урочистий мітинг на честь високих гостей, які прибули на форум.

Будучи членом Комітету людських прав і громадських свобод при СКУ (Канада), митрополит Адріан 8 вересня від імені української громадськості Російської Федерації виступив з промовою, в якій підняв болючі теми щодо долі Церкви в Україні, в Росії та у всьому православному світі.

"Деякі члени української діаспори на заході, замість того, щоб нам морально допомагати, вони на нас дивляться, як на своїх ворогів, «москалів», бо живемо в Російській Федерації, забуваючи, що нам не легко боротися і захищати свої національні і церковні інтереси в цій країні, -- наголосив митрополит Адріан. -- Нам прикро, що й з України не йдуть навіть привітання і підтримка ні від державних діячів, а ні від церковних високопоставлених осіб, які й не хочуть вникати в життя тих дітей і онуків, батьки та дідусі яких були замордовані в сибірському ГУЛАзі. Бо вони є матеріально бідними, а західники, українці з Європи, США і Канади є багатими, тому й тяжіння є до них, а не до українських «голодранців» в РФ".


На думку владики Адріана, у деяких членів західної української діаспори "є якась внутрішня неповага до українців з Росії", що вони, мовляв, живуть "по вказівці Москви".

Московський митрополит Київського Патріархату взяв участь у V форумі Світового конгресу українців"Приїдьте до нас в Росію і покажіть свій національний героїзм і патріотизм, -- звернувся до західних колег митрополит Адріан, --і ми побачимо вас в цій ролі в Російській Федерації. Скільки днів ви зможете витримати в РФ і через який час Ви втечете в свої будівлі, де умови були створені корінним населенням там, де ви проживаєте зараз. Бо ви чи ваші батьки прибули у свій час на готові умови в ту чи іншу західну країну, особливо за океаном в США та в Канаду..."

Всі засідання форуму проходили на території готелю м. Анавісос у залі Геркулес. Цікаві були ознайомлення з древніми місцями Афін -- з Ареопагом, Акрополем та з іншими історичними і культурними пам’ятками грецького народу, де особливо проповідував святий апостол Павло.


Перед поїздкою до Афін митрополит Адріан отримав від Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета благословенням на взяття участі в цьому форумі.

Теги: