Українські вчені та релігійні лідери представили в Мінську сучасні виклики для свободи віросповіданняУ столиці Білорусі 8-9 листопада 2013 року пройшла міжнародна науково-практична конференція на тему «Свобода релігії або віросповідання: загальні принципи і правові умови реалізації даного права в різних державах», повідомляє Інститут релігійної свободи.

У роботі конференції взяли участь більше 45 вчених-релігієзнавців, правозахисників, юристів, експертів, релігійних діячів з Білорусі, Бельгії, Болгарії, Британії, Росії, Словаччини та України.

Учасники конференції з України у своїх доповідях навели приклади взаємодії церков і релігійних організацій з органами державної влади в різних сферах суспільного життя.

Про досягнення та нагальні проблеми реалізації права на свободу совісті та віросповідання в Україні розповіли президент Української асоціації релігієзнавців професор Анатолій Колодний, віце-президент Української асоціації релігієзнавців професор Людмила Филипович, старший науковий співробітник Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.Сковороди НАН України Віта Титаренко та керівник Держкомнацрелігій України в 2009-2010 роках Юрій Решетніков.

Голова правління Інституту релігійної свободи Олександр Заєць зробив презентацію особливостей законодавства України у сфері свободи віросповідання, досвіду міжконфесійного діалогу та побудови державно-конфесійних відносин, зокрема, в рамках Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.

Муфтій України шейх Ахмед Тамім, голова Духовного управління мусульман України, виступив з доповіддю про ісламську релігійну освіту у світських державах, представивши при цьому український аспект даної теми. Заступник Муфтія України Рустам Гафурі висвітлив діяльність ДУМУ та міжконфесійні відносини в Україні на прикладі роботи Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Крім цього на конференції обговорювалися:

    питання реєстрації релігійних об'єднань у країнах Європи, призупинення реєстрації та ліквідації релігійних організацій, в тому числі у випадках зловживання податковими пільгами;
    проблеми відповідності законодавства цінностям людської моралі, а також судові розгляди, які виникають з причини виступів духовенства проти пропаганди гомосексуалізму і на захист традиційної сім'ї;
    питання релігійної освіти у світській державі та проблематика релігійної дискримінації;
    проблеми міжконфесійних відносин та діалогу;
    особливості релігієзнавчої експертизи для захисту суспільства від проявів екстремізму, приведення у відповідність з міжнародними стандартами національних законів про релігійну діяльність;
    питання захисту прав дітей та хворих, які обділені повноцінним харчуванням і лікуванням через релігійні погляди, що не сприймають певні види харчування або медичних процедур.

Конференція проходила в Мінському міжнародному освітньому центрі. Організаторами виступили Міжнародне громадське об'єднання «Центр вивчення сучасної релігійності» (Білорусь) і Міжнародна організація «Адвокати Європи» (Болгарія).

Теги: