На священиків УПЦ, що підписали звернення на підтримку Євромайдану та проти насильства, чиниться тискНа священиків УПЦ (Московського Патріархату), які підписали звернення до людей доброї волі в Україні “Перемагай зло добром”, чиниться тиск з боку церковної влади. Двоє священиків з Мукачівської єпархії вже прибрали підписи, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

За інформацією, яку поширюють у соціальних мережах, від вікарія Київської митрополії єпископа Броварського Феодосія усім благочинним нібито розіслано циркуляр, в якому священиків просять утриматися від публічного коментування подій, що відбуваються наразі в суспільно-політичному житті України. Джерела “Релігії в Україні” в Київській митрополії поки не підтверджують існування такого документу. Втім, один з київських священиків на умовах анонімності розповів, що йому від благочинного було повідомлене про усне розпорядження утриматися від будь-якого публічного коментування ситуації. За словами священика, коментувати останні події в суспільно-політичному житті України дозволено тільки офіційним речникам УПЦ.

Голова Синодального інофрмаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієерей Георгій Коваленко розповів “Релігії в Україні”, що йому також нічого не відомо про існування подібного розпорядження. “Ми завджи радимо, щоб священики, коли до них звертаються ЗМІ з проханням прокоментувати якусь подію чи ситуацію, координували свою діяльність із офіційною позицією УПЦ, коли така існує, а також з Інформаційно-просвітницьким відділом”, - додав речник УПЦ.

З-під зверення, що опубліковане на православному сайті “Київська Русь”, вже прибрано підписи протоієрея Віталія Личака та протоієрея Василія Керецмана - кліриків Мукачівської єпархії УПЦ. Однак священнослужителі УПЦ з різних єпархій продовжують надсилати свої підписи. На даний час під документом стоїть 16 підписів священиків та дияконів з різних центральних та західних єпархій УПЦ та з-за кордону.

Теги: