Константинополь не залишив ніякої надії на визнання митрополита Ростислава главою Православної Церкви Чешських Земель та СловаччиниПредстоятель Православної Церкви Чешських Земель та Словаччини митрополит Прешовський Ростислав отримав суворого листа від Вселенського Патріарха Варфоломія, в якому він повідомляє митрополиту Ростиславу, що у нього немає ніяких шансів бути визнаним Вселенським Патріархатом, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Romfea.gr.

В листі, надісланому Вселенською Патріархією в Священний Синод Православної Церкви Чешських Земель і Словаччини говорится, що "скло вже розбите" і більше не залишається ніякої надії на визнання митрополита Ростислава главою Православної Церкви Чешських Земель та Словаччини після публікації і розміщення в інтернеті відеозапису, на якому митрополит Ростислав негативно висловлюється на адресу Вселенського Патріархату, та його ієрархів, а також архієреїв Еладської (Греція) та Єрусалимської Православних Церков.

"Замість того, щоб визнати свої помилки", митрополит Ростислав допустив "образливі, нешанобливі і ворожі заяви на адресу Вселенського Престолу", стверджує Патріарх Варфоломій. Він суворо засуджує "негідну поведінку" митрополита Ростислава і підкреслює, що після зроблених ним заяв визнати Предстоятелем Православної Церкви Чеських Земель і Словаччини цього архієрея неможливо.

Вибори нового голови Православної Церкви Чешських Земель та Словаччини пройшли в 2014 році з порушенням Статуту та Томосу про автокефалію Православної Церкви Чешських Земель та Словаччини та при втручанні Московського Патріархату у виборчий процес. В листі Патріарх Варфоломій звинувачує митрополита Прешовского Ростислава у негараздах і покладає на Ростислава всю відповідальність за ситуацію, що склалася в Православній Церкві Чешських Земель та Словаччини.

Патріарх Варфоломій закликає Священний Синод, духовенство та мирян Православної Церкви Чеських Земель і Словаччини скликати новий Собор і провести нові вибори свого Першоієрарха. Попередні вибори, в ході яких був обраний митрополит Ростислав, Варфоломій оголосив недійсними, будучи Primus sine paribus всієї повноти Православної Церкви.

Нагадуємо, що 2 лютого 2015, виступаючи на відкритті Архієрейської наради, Патріарх Московський Кирил висловив занепокоєння у зв'язку з тим, що запрошення від Константинопольського Патріарха на засідання Спеціальної міжправославної комісій, створеної для підготовки Всеправославного Собору, не отримали представники Православної Церкви Чеських земель і Словаччини. Патріарх Кирил заявив, що був порушений принцип консенсусу в процесі підготовки Всеправославного Собору і вважає, що проблема має бути вирішена якнайшвидше.

Теги: