"Сьогоднішня відео та аудіо трансляція першого мусульманського богослужіння з Храму Святої Софії, незважаючи на те, що її очікували, стала шоком для фізичного, психологічного, емоційного та насамперед духовного єства вірних по всьому світі, зокрема для 300 мільйонів Православних Християн. У цьому безглуздому рішенні, розробленому безпосередньо заради політичного самозбереження нинішнього Турецького Уряду, історія не тільки Християнства, але й міжнародних відносин нації принижується до рівня, який майже не є можливо збагнути", — говориться у заяві.


"Прямо на іншій стороні чудового громадського парку від Святої Софії знаходиться Блакитна Мечеть – ще одна величезна споруда, яка була побудована як спроба відтворити красу та велич Святої Софії, щоб довести, що здібні мусульманські архітектори та будівничі володіли рівним талантом. Проте, зусилля не були успішними, і завершений проект далеко не дорівнює Великому Храму Святої Премудрості. Відсутнім елементом у плані та процесі будівництва була саме Свята Премудрість Божа у Святій Тройці, яка надихала серця, розум та душі будівничих Святої Софії. В власності Турецької нації є понад 3500 діючих мечетей, що ставить питання про те, для чого було необхідним повернути Святу Софію до статусу активної мечеті", — пишуть єпископи.

Вони закликають "усіх важливих духовних, політичних та світських лідерів країн цілого світу вголос висловити свою думку відносно цього ганебного вчинку та вимагати від Турецького керівництва відміни цього рішення". Більше того, "ми вимагаємо, щоб Собор Святої Премудрості – пам’ятку ЮНЕСКО – було безстроково/назавжди повернуто його законним опікунам – Священному Вселенському Патріархату Константинополя та Новому Риму, як центр його управління та служіння і належний духовний осередок Його Всесвятості, Патріарха Варфоломія І та його наступників, та усім Православним Християнам світу", йдеться у заяві, яку підписали очільники УПЦ в США митрополит Антоній і архієпископ Даниїл.

Теги: