За час свого єпископського служіння у Філадельфії митрополит Борис відвідав парафію кілька разів, але це перша можливість помолитися разом із парафіянами, які зустріли його біля брами традиційними сіллю та хлібом.

«Я хотів би подякувати вам за вашу вірність Богові, своїм сім’ям, Церкві та Євангелію. Деякі з вас висловлювали занепокоєння щодо майбутнього. Я сьогодні тут, щоб закликати вас не боятися, шоби сказати: "Мир вам!". Ми покликані бути людьми миру, світла та радості », – зауважив архиєпископ.

Парафіяни привітали його з нагоди іменин – УГКЦ вшановує пам’ять святих князів Київської Русі Бориса та Гліба 24 липня. Архиєпископ поділився з ними історією та значенням христоподібної жертви цих найперших святих української землі.

Оригінальна будівля церкви Святого Михаїла згоріла дотла 7 квітня 1980 року, а теперішня збудована в 1984-му. Єдине, що збереглося від вогню, – це дерев’яний процесійний хрест, який на той час реставрували. Єпископ-емерит Джон Бура був настоятелем парафії в Шенандоа з 1976 по 1987 рік і очолював процес відбудови. «Єпископ Іван доклав багато праці й зусиль, щоб церква виглядала такою, якою вона є сьогодні. Деякі кажуть, що це – найпривабливіша будівля у місті», – відзначив монсеньйор Мирон Грабовський, нинішній парох.

Архиєпископ Борис приїхав до Шенандоа із невеликою командою, яка планує підготувати серію короткометражних фільмів про парафії архиєпархії і розпочала з найдавніших.

Українська імміграція до США розпочалась у 1870-х роках. 16 липня 1884 року вірні Шенандоа звернулися листом до митрополита Сильвестра Сембратовича, тодішнього Глави УГКЦ, із проханням про священника власного обряду та мови. У 1884 році до міста прибув о. Іван Волянський. Першу Службу він провів перед Різдвом 1885 року, а наступного керував придбанням двох будинків у місті. Протягом чотирьох років Волянський заснував греко-католицькі громади та побудував церкви в Пенсільванії, Нью-Джерсі та Міннесоті. Громада Святого Михайла продовжувала зростати, і в 1909 році було завершено будівництво першої церкви. Божественна Літургія в ній була відправлена ​​у Вербну неділю 1909 року.

Вранці 7 квітня 1980 року пожежа знищила церкву та більшість безцінних артефактів та ікон. Підготовка до спорудження нової розпочалася майже відразу і була завершена за кілька років – через століття після започаткування парафії.

Теги: