Волянський доклав зусиль до заснування українських крамниць на кооперативних засадах, допоміг фонду для українських робітників, контролював будівництво церкви св. Михаїла. З його ініціативи створено український хор, читальню, театральну трупу та оркестр. Отець почав видавати газету "Америка". Священник хотів через газету допомогти українцям зберегти релігійну й національну ідентичність. Волянський був змушений самостійно вчитися друкувати.


Газету верстали на чотири шпальти. Зразок кирилиці для шрифту видання було взято з друкарні Ставропігійського інституту у Львові. За змістом газета "Америка" — християнсько-католицьке видання. Чимало публікацій були фактично парафіяльними відомостями, характерними для тогочасної Галичини.

Основний масив інформації у газеті становили місцеві новини, огляди. Перший номер починався з привітання і пастирського слова отця Волянського. Далі подано новини української громади Шенандоа та про події у світі. Більшість публікацій у газеті подавалися анонімно.

Газету спочатку видавали раз на місяць, згодом - щотижня. Письменник Іван Франко в "Нарисі історії українсько–руської літератури до 1890 року" назвав цю газету "скромним, але дуже інтересним початком русько–американської преси".

Із від'їздом Волянського видання української газети "Америка" припинили. Останній номер вийшов 22 лютого 1890-го.

Теги: