7 листопада літургія була звершена в парафії на честь Різдва Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна в Форте-дей-Мармі (Версілія). Митрополиту Мелетію співслужили секретар Чернівецько-Буковинської єпархії архімандрит Никита (Сторожук), настоятель парафії ієрей Іоан Малиш. За богослужінням владика благословив пономарів приходу на право носіння стихарів, возніс молитву про мир в Україні й про припинення пагубної епідемії та звернувся до віруючих зі словом проповіді.

8 листопада, в день пам’яті великомученика Димитрія Солунського, митрополит Мелетій звершив богослужіння в парафії на честь святителя Спиридона Триміфунтского в місті Піза (Тоскана). Владиці Мелетію співслужили настоятель парафії в Форте-дей-Мармі ієрей Іоан Малиш та настоятель приходу в м. Піза ієрей Ярослав Стрілець. За богослужінням ієрей Ярослав був удостоєний права носіння хреста з прикрасами.

"Нагадаємо, що православні парафії в м. Піза та в м. Форте-дей-Мармі були створені Відділом зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви для пастирської опіки українцями закордоном", - зазначає в останньому абзаці новини сайт УПЦ (МП).

У той же час відомо, що УПЦ (МП), згідно власного статуту і статуту РПЦ, не належить до суб'єктів міжнародного канонічного права, будучи складовою частиною РПЦ. Вказані парафії належать до юрисдикції РПЦ/Московського Патріархату. На світлинах з місця подій також видно, що богослужіння відбувалися в католицьких храмах, які люб'язно надаються громадам РПЦ за домовленістю між РПЦ і Римсько-Католицькою Церквою.

На сайті Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату вказана новина була передрукована без останнього абзацу з сайту УПЦ (МП).

Теги: