Екс-глава УГКЦ Любомир (Гузар) наполягає, що Російська Церква має свою окрему, московську, а не київську історіюЗі сторони Московського Патріархату є бажання мати дуже великий вплив на цілу, Київську Церкву в Україні. Про це колишній Предстоятель УГКЦ Любомир сказав у інтерв’ю генеральному директору каналу «1+1» Олександру Ткаченку в його авторській програмі «Tkacheko.ua», яка вийде в ефір у понеділок 20 червня, повідомляє РІСУ.

За його словами, Московський Патріархат старається присвоїти собі історію Київської Церкви. «Нема сумніву, що християнство помандрувало за допомогою місіонерів також і в ті території, які сьогодні становлять російську державу, але це, також є в дуже багатьох випадках у різних країнах і частинах світу. І це не дає оцій, скажімо, Церкві-дочці, Церкві, яка походить із місійних праць якоїсь іншої Церкви, на мою думку, право собі присвоювати історію Церкви-матері», – сказав Любомир.

Він наголосив, що «ми – є та Церква-матір, і ми дуже раді, що наші предки ішли в різні частини слов’янського світу, щоб проповідувати Боже слово. Але ми не бачимо в цьому підстави для такого присвоєння», – сказав колишні Предстоятель УГКЦ.

На його думку, наша церква – Київська Церква – навіть якщо роз’єднана, має свою історію, має своїх святих. «Російська Церква має свою історію, своїх святих, свої періоди, коли ставала Церквою, митрополією, патріархатом і т.д. Це не є частина нашої, київської історії, це є московська історія, яка повноправно (і яка, Богу дякувати, що має патріархат), має це типове завершення своєї структури», – сказав Любомир. 

Теги: