Філарет розповів про "простий і зрозумілий" механізм об’єднання УПЦ КП з УАПЦ"Насправді.. розділення фактично існує на рівні єпископату, а на рівні парафіян такого розділення немає", заявив глава Київського Патріархату Патріарх Філарет в інтерв’ю офіційному сайту УПЦ КП Церква.infо.

"Між нами і Московським Патріархатом, - заявив він, - є розділення, бо вони вважають наші таїнства недійсними і закликають своїх парафіян не ходити в наші храми. А з УАПЦ такого розділення немає – ми визнаємо таїнства одне одного і багато віруючих на Західній Україні, де найбільше представлена УАПЦ, ходять і в ту, і в іншу Церкву. Або на храмові свята, чи як в Галичині кажуть – на празник, – священики УАПЦ запрошують на службу священиків Київського Патріархату, і навпаки. Всі разом служать, святкують – і не вважають себе противниками".

На думку Предстоятеля УПЦ КП, це є правильний шлях – "потрібно об’єднатися всім, хто виступає за автокефалію Української Церкви. Саме тому я, як Предстоятель Київського Патріархату, і Митрополит Мефодій, як Предстоятель УАПЦ, підписали у вересні спільну заяву про необхідність подолати розділення та почати переговори про єдність. І працювати в цьому напрямку треба не тільки на рівні Предстоятелів, а на всіх рівнях – від єпископів до простих парафіян. Ми готові робити кроки на зустріч нашим братам з УАПЦ, і бачимо що в УАПЦ більшість теж підтримують цей процес", заявив першоієрарх УПЦ КП.

За часів, коли Україна не була ще незалежною державою, Філарет, за його словами, не міг підтримати автокефалію Української Церкви, бо "мене би просто відсторонили від служіння, а на моє місце поставили б відданого Москві". Зрештою, заявив він, "так і зробили – але вже був інший час, Україна була незалежною, і тому знищити справу автокефалії не змогли".

Запрошуючи представників різних православних юрисдикцій до об"єднання навколо єдиної Помісної Церкви, Патріарх Філарет заявив, що "з нашої точки зору механізм для об’єднання є простим і зрозумілим. Він полягає в тому, що хто що має – той з тим і залишається після об’єднання. Є священик настоятелем парафії – він і залишається настоятелем. Благочинний, або як кажуть на Галичині – декан – залишається на своїй посаді. Єпископ якими парафіями керував, тими і буде керувати. Хто займав визначне місце у загально-церковному керівництві – той буде мати визначне місце і після об’єднання. Тобто ніхто нічого не втрачає".

Теги: