Єпископ Київського Патріархату не розуміє, чому Ватикан ігнорує УПЦ КПСтворення трьох нових митрополій УГКЦ не вплине на стосунки з УПЦ КП, оскільки формувати якісь структури чи їх ліквідувати право кожної Церкви. Таку думку у коментарі для РІСУ висловив єпископ Васильківський Євстратій (Зоря).

«Київський Патріархат не оприлюднював спеціальної заяви з цього приводу, - каже владика Євстратій. – Кожна конфесія може організаційно облаштовувати своє життя так, як цього забажає. Важливо, аби це не зачіпало свободу совісті, віросповідань, права та інтересів інших Церков».

На переконання єпископа УПЦ КП, створення трьох нових митрополій на території, де УГКЦ має значний влив, є цілком логічним кроком.

«Всім очевидно, що УГКЦ в трьох галицьких областях має значну кількість віруючих і духовенства й історична присутність її в цьому регіоні є великою. Тому не має нічого дивного, що маючи митрополії за кордоном, зокрема, в Америці, Європі, УГКЦ вирішила організувати такі ж структури в Україні», - пояснив єпископ.

На рішення УГКЦ утворити три нові митрополії, православний світ відреагував по-різному. РПЦ, наприклад, негативно сприйняла цю звістку, вважаючи, що створення нових греко-католицьких структур ускладнить православно-католицький діалог в Україні. Московську Патріархію також непокоїть той факт, що УГКЦ активізує свою діяльність на території, яку вважає своєю канонічною.

«Заяви РПЦ щодо ускладнення діалогу через УГКЦ є лише одним з елементів дипломатичної гри Москви з Ватиканом. РПЦ 20 років поспіль використовує ці страшні розповіді про зруйновані єпархії, відібрані храми з єдиною метою – щось отримати від Ватикану», - сказав єпископ.

Владика Євстратій також вважає безпідставним твердженням про приналежність України до території канонічного підпорядкування Московської Патріархії. Також він висловив здивування з приводу того, чому Ватикан не реагує адекватно на такі заяви.

«Нас завжди дивувала позиція Ватикану, який мовчазно сприймає такі докори і не робить ніяких зауважень у відповідь. Так само мовчазно він не помічає й інші православні юрисдикції, не підпорядковані МП. Бо римо-католики співпрацюють з УПЦ КП. Але офіційний Ватикан чомусь ігнорує. І тому ця аргументація викликає питання у нещирості не тільки з боку РПЦ, але певною мірою й представників ватиканської дипломатії, які розуміють, що цей аргумент є не зовсім правдивий, але закривають на це очі».

Як відомо, глава УГКЦ Святослав (Шевчук) 8 листопада оголосив про створення нових митрополій. 29 листопада буде проголошена Львівська митрополія з осідком у Львові. Митрополія в Івано-Франківську буде проголошена 13 грудня. Митрополія у Тернополі – 22 грудня.

Теги: