Комісія УПЦ дійшла висновку про недоречність слова "святий" у назвах церковКомісія у справах монастирів при Священному Синоді Української Православної Церкви запропонувала не включати в назви храмів і монастирів Української Православної Церкви (Московський Патріархат) префікс «Свято-», повідомляє Православіє в Україні.

Про це йдеться у річному звіті Комісії, опублікованому в останньому номері «Православного вісника». Залишити цей префікс пропонується лише в назвах таких храмів і монастирів, як «Свято-Троїцький» і «Свято-Духівський». А також — змінити назву Свято-Успенської Києво-Печерської лаври на «Києво-Печерська Успенська Лавра».

На думку Редакційного колективу Видавничого відділу УПЦ, яка була висловлена ще у 2010 році, додавання префіксу "свято-" до назв церков є "безглуздою благовидістю".

Крім того, у звіт також було запропонвано рекомендувати єпархіальним архієреям перед поданням на розгляд Священного Синоду прохання про відкриття нового монастиря створювати власним рішенням архієрейське подвір’я, утворюючи при ньому чернечу громаду. Рішення ж про перетворення громади на монастир розглядати на Синоді не раніше, ніж через рік.

А питання про призначення керівника в єпархіальний монастир розглядати на Синоді лише на підставі рапорту голови Синодальної комісії у справах монастирів за підсумками співбесіди кандидата на посаду з членами комісії. Також майбутній намісник монастиря мав би пройти стажування в одному з великих монастирів УПЦ під наглядом члена комісії.

Теги: