Сакральні роботи видатного українського скульптора поїдуть до ЛувраВ обласному краєзнавчому музеї Тернополя відкрили виставку робіт видатного скульптора середини XVIII століття Іоанна Георга Пінзеля.


Як передає корреспондент УНІАН, за словами завідувача відділом науково-просвітницької роботи музею, дослідника творчості І.Пінзеля Віри Стецько, загалом в експозиції представлено близько 300 експонатів: роботи скульптора, портрети, публікації та книжки про нього і його роботи, світлини минулого століття.

Вперше на виставці представлено скульптури І.Пінзеля Віри, Мужності, Мудрості і святого Товія, які до цього зберігалися в фондах музею і були доступні лише для мистецтвознавців.

«Також на виставці представлений годинний фільм про Іоанна Пінзеля, який в Україні знімала японська телекомпанія NHK. Загалом творчістю нашого українського Мікеланджело, як називають Пінзеля, цікавляться і в Європі, і в Америці. А в листопаді цього року його скульптури будуть представлені на виставці в Луврі. До Франції на виставку будуть відправлені і сім скульптур, які представлені в нашій експозиції», – повідомила В. Стецько.

Іван Георгій Пінзель – представник пізнього бароко і рококо, зачинатель Львівської школи скульпторів. Свого часу жив та працював на Тернопільщині. Досі дослідники не знають, де і коли він народився. У 2007 році три обласні ради: Львівська, Тернопільська та Івано-Франківська проголосили цей рік роком І. Пінзеля.

Теги: