В УПЦ КП кадрові зміни. Архієпископа Євстратія (Зорю) призначили керуючим Чернігівською єпархією23 січня у Синодальній залі Патріаршої резиденції під головуванням святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета Священний Синод Київського Патріархату провів своє чергове засідання. Синодом було розглянуто низку кадрових питань, повідомляє сайт УПЦ КП.

Митрополит Рівненський і Острозький Євсевій (Політило) був звільнений за станом здоров’я від керівництва єпархією і членства у Синоді та почислений на спокій. Священний Синод висловив преосвященному владиці Євсевію подяку за сумлінне служіння та понесені труди, відзначивши його працю церковним орденом.

Керуючим Рівненською єпархією та постійним членом Священного Синоду призначений єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон (Процик), якого було возведено у сан архієпископа.

Керуючим Чернігівською єпархією було призначено єпископа Богуславського Євстратія (Зорю), якого було возведено у сан архієпископа. За преосвященним архієпископом Євстратієм залишається виконання раніше покладених на нього Священним Синодом обов’язків.

Синод призначив вікарних архієреїв для Волинської та Львівської єпархій.

Єпископом Володимир-Волинським, вікарієм Волинської єпархії, призначений преосвященний владика Матфей (Шевчук), звільнений, у зв’язку з цим, від керівництва Дрогобицько-Самбірською єпархією.

Єпископом Городоцьким, вікарієм Львівської єпархії, обраний намісник монастиря святителя Іоана Золотоустого в м. Львові ієромонах Юліан (Гатала), архієрейська хіротонія якого відбудеться у м. Києві.

Преосвященний Михаїл (Бондарчук), єпископ Дубенський, призначений єпископом Дрогобицьким і Самбірським.

У зв’язку з призначенням постійним членом Синоду архієпископа Рівненського Іларіона, який був раніше визначений на 2012 рік тимчасовим членом Синоду, на його місце був призначений архієпископ Житомирський і Овруцький Ізяслав.

Священний Синод заслухав річні звіти низки єпархій Київського Патріархату за 2011 р. та прийняв їх до відома з висловленням окремих зауважень.

На прохання єпископа Дніпропетровського і Криворізького Симеона Синод благословив відкриття у місті Дніпропетровську Свято-Благовіщенського жіночого монастиря.

У зв’язку зі змінами у державному законодавстві було затверджено зміни до типового статуту єпархії УПЦ Київського Патріархату.

Священний Синод висловив занепокоєння практикою застосування Закону України «Про захист персональних даних», окремі положення якого змушують релігійні організації виконувати невластиві для них функції зі збору та передачі персональних даних. У зв’язку з цим Святійший Патріарх Київський Філарет звернеться з відповідними листами до керівництва держави з проханням внести до цього закону зміни.

На цьому Священний Синод УПЦ КП завершив своє засідання.

Теги: