Зі Львова стартує національна серія фотовиставок портретів соціально незахищених дітей і молоді «Щастя ─ це …?!»26 січня у Львові відбудеться початок всеукраїнського проекту серії фотовиставок про малозабезпечених дітей, тисячами яких понад 10 років опікуються організації міжнародного благодійного фонду Карітас України у різних регіонах нашої країни. Надалі фотоекспозиція із декількох десятків фотознимок помандрує на схід ─ до Тернополя, Хмельницького, Києва, повідомили для "Релігії в Україні" учасники заходу.

На кожній світлині відображено портрет дитини, що в силу певних обставин перебуває в складних життєвих обставинах. Це діти із неблагополучних, малозабезпечених сімей, діти-сироти, діти трудових мігрантів. Вони мріють, навчаються, посміхаються, вміють щиро радіти речам і людям, що оточують їх, знають, чим є щастя.   

Як повідомляють організатори акції, за даними видання «Комсомольська правда» сьогодні в Україні близько 136 тисяч дітей  виховуються в 60 тисячах неблагополучних сімей. Кожна десята дитина в Україні – безпритульна. Кожен другий безпритульний регулярно вживає алкоголь і наркотики. Багато бездомних дітей заробляють собі на життя крадіжками, розбоєм і проституцією.  Дослідження ЮНІСЕФ свідчать, що 10% безпритульних дітей – неписьменні, а інші мають рівень знань, який не відповідає їхньому віку.

Метою проекту серії фотовиставок є актуалізація проблематики дітей у складних життєвих обставинах, привернення уваги громадськості, медіа, влади.

Напрямок роботи соціального супроводу кризових дітей та молоді і їхніх сімей системно і цілеспрямовано функціонує більше 10 років, і є ключовим у роботі Карітасу України. В роботі, окрім забезпечення базових потреб кризових дітей (одяг, взуття, теплі обіди, можливість скористатись пральнею та душовою, медичний огляд), на передньому плані стоїть створення умов для духовного, креативного та психосоціального розвитку. Діти та молодь отримують інформаційну допомогу, психологічну і юридичну консультацію. Працівники Карітасу України організовують позашкільну роботу в гуртках, терапію мистецтвом, ігрову терапію, спеціальні тематичні тренінги, дискусії, також спортивні змагання, екскурсії, походи, відпочинкові і освітні табори, де діти і молодь здобувають нові соціальні навики, згуртовуються.

Ціль щоденної праці із потребуючими дітьми – запропонувати альтернативу, допомогти самостійно покращити своє життя, адаптувати світогляд, соціалізуватись і самореалізуватись.

Карітас (від лат. "caritas" – милосердя, самовіддана, безкорисна любов) – це міжнародна мережа благодійних організацій, яка займається підтримкою розвитку громадянського суспільства, наданням матеріальної і соціальної допомоги, розвитком традицій філантропії. Перша організація Карітасу була створена у німецькому місті Фрайбург у 1897 році католицьким священником, згодом почали утворюватися подібні організації в інших країнах. 1950 року благодійні організації Карітас з різних країн об’єдналися в Карітас Інтернаціоналіс – який зараз є конфедерацією 162 національних благодійних організацій, що діють у близько 200 країнах світу. 

Перші регіональні організації Карітасу почали виникати в Україні з набуттям незалежності ще у 1992 році. 

Місце і час проведення фотовиставки у Львові: Мистецьке об’єднання «Дзиґа», арт-кав´ярня «Квартира 35» ( вул. Вірменська, 35, 2-ий поверх), 26 січня – 9 лютого (відкриття проекту у Львові ─ 26 січня о 16.30). 

За більше детальною інформацією звертайтесь до менеджера зовнішніх зв’язків Карітасу України ─ Надії Чорної,  099 090 23 55, pr@caritas-ua.org.

Теги: